Oekraine7 nov '14 12:58Aangepast op 7 nov '14 13:47

'Russische tanks rijden Oekraïne binnen'

Auteur: BNR Webredactie

Russische tanks en ander wapentuig zijn vrijdag de grens met Oekraïne overgestoken. Een woordvoerder van het Oekraïense leger en de prowesterse organisatie Euromaidan meldden dat het om 32 tanks, 16 artilleriesystemen en 30 trucks met munitie en manschappen gaat.

Volgens Euromaidan is de colonne op weg naar de plaats Krasni Loech in het oosten van Oekraïne. In die regio zwaaien pro-Russische rebellen de scepter.

“Dit is een inval”, reageert BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. “Laten we er maar even van uitgaan dat dit geverifieerd is en klopt. Het is een enorme escalatie. Helemaal verbazingwekkend is het niet. De afgelopen dagen zijn er in het gebied waar het Oekraïense leger het conflict uitvecht met de separatisten iets van 26 gevechten geleverd. Rusland stelt zich op het standpunt, en dat is volgens mij ook steeds hun opzet geweest, dat ze de situatie zoals die nu in Oekraïne bestaat willen bevriezen."

Hij gaat verder: "Er zijn verkiezingen geweest in Oekraïne en daarna door de hele wereld niet erkende verkiezingen in dat separatistische gebied. Rusland wil dat zo houden en de oude situatie niet meer herstellen. Nu het Oekraïense leger klaarblijkelijk voortdurend doorgaat met een offensief tegen die separatisten sturen de Russen versterkingen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen