Oekraine21 jul '14 07:02Aangepast op 21 jul '14 09:19

'Lichamen 247 inzittenden van rampplek weggehaald'

Auteur: Pieter van den Akker

In het Oekraïense plaatsje Torez is een tweede trein met koelwagons gearriveerd waarin lichamen van de vliegramp kunnen worden bewaard. Tot nog toe zijn 251 lichamen en 86 lichaamsdelen gevonden op de plaats van de crash, aldus een Oekraïens regeringscomité.

De trein met koelwagons met bijna 200 lichamen staat klaar om te vertrekken vanuit Torez
De trein met koelwagons met bijna 200 lichamen staat klaar om te vertrekken vanuit Torez

Volgens het comité dat onderzoek doet naar de vliegramp staat de eerste trein met aan boord de resten van bijna 200 slachtoffers nog steeds op het station van Torez. "Terroristen blokkeren de uitgang'', aldus de regeringsvertegenwoordigers.

'Lichamen naar Mariupol'
De lichamen van 247 inzittenden van vlucht MH17 zouden van de rampplek in Oost-Oekraïne zijn weggehaald door de separatisten. Ze worden mogelijk naar de havenstad Mariupol gebracht. Dat zou een Nederlands onderzoeksteam dwarsbomen, dat net een crisiscentrum heeft ingericht in de stad Charkov.

"De berichten lijken wel te kloppen. Ik was zelf gisteren op de rampplek en daarna ben ik ook op het treinstationnetje in Torez geweest, waar de trein staat", vertelt fotojournalist Jeroen Oerlemans vanuit Donetsk op BNR. "Toen was er sprake van dat er 196 lichamen in de trein zouden liggen en waren er nog lichamen op de rampplek die nog niet vervoerd waren. Dus ik neem aan dat er later op de dag sprake is geweest van meer lichamen die naar de trein zijn gebracht."

Geen onderzoeksteam terplekke
Oerlemans heeft op het station niet met een officiële vertegenwoordiger kunnen spreken. Wel weet hij te vertellen: "Er was wel sprake van dat de trein er vastgehouden zou worden totdat er officiële vertegenwoordigers van een onderzoeksteam een blik op de trein zouden kunnen werpen. Daarna zou de trein in beweging komen. Blijkbaar staat -ie nog steeds op het stationnetje, dus is er geen onderzoeksteam terplekke geweest."

Mariupol 'logische plek'
Hij kijkt er niet van op als de lichamen inderdaad naar Mariupol zouden worden gebracht. "Dat zou een vrij logische keuze zijn om de trein naar toe te laten rijden. Dat ligt veel dichterbij dan Charkov waar Nederland een onderzoekslocatie zou willen inrichten. Charkov is 2 à 3 keer zo ver als Mariupol. En Mariupol ligt ook aan het water, dus dat lijkt me op zich een prima plek om het transport verder te regelen."

Premier Rutte maakte gisteravond op een heel korte persconferentie duidelijk dat alles er op gericht is om de lichamen terug te krijgen, maar niet met militaire inzet. De premier ziet geen rol weggelegd voor de NAVO, zo voegde hij er aan toe.

Rutte bewandelt diplomatieke weg
Ondanks steeds luidere kritiek blijft Rutte de diplomatieke weg bewandelen. Al waren de felheid en de woede die zaterdag in zijn stem te horen waren, op zondag niet meer zo waarneembaar. Wellicht ook omdat Rutte gisteren pas na de persconferentie met Poetin belde en niet, zoals zaterdag, kort vóór hij de media te woord stond. Rutte had Poetin gisteravond voor de derde keer dit weekend aan de lijn en zei daar van tevoren over: "Al deze gesprekken hebben als doel bij te dragen aan onze hoofdprioriteit: druk zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen."

Na afloop van het gesprek liet de Rijksvoorlichtingsdienst aan het ANP weten dat Poetin toegezegd zou hebben mee te willen helpen om de trein met daarin de slachtoffers van vlucht MH17 te laten vertrekken. De separatisten houden de trein met daarin bijna 200 lichamen vooralsnog tegen.

 

'Medewerking Poetin'
De Russische president zou willen meewerken om de trein weg te krijgen uit het plaatsje Torez. Ook zou Poetin zijn volledige medewerking hebben toegezegd om de zwarte doos in onafhankelijke handen te krijgen. Die boxen zouden nu in handen zijn van de separatisten.

Ondertussen is minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in Nerw York aangekomen voor een gesprek met de Verenigde Naties en leden van de Veiligheidsraad. Rutte: "Om de internationale coalitie verder uit te bouwen die zich sterk maakt voor de spoedige berging van de lichamen en de onderste steen boven te krijgen wat betreft de verschrikkelijke gebeurtenissen met de MH17."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen