Oekraine28 apr '14 07:39Aangepast op 28 apr '14 10:05

Alles op alles om OVSE-waarnemers vrij te krijgen

Auteur: Pieter van den Akker

Wat gaat de regering in Kiev doen tegen de gijzeling van OVSE-waarnemers door militante separatisten? De Europese Unie verscherpt de sancties tegen Rusland. Ook Amerika en de G7 zinnen op nieuwe maatregelen nu er nog steeds zeven waarnemers van de OVSE gegijzeld zijn.

De onderhandelingen om de mannen vrij te krijgen zijn in volle gang, zegt correspondent Stef Heinink vanuit Kiev. "De leider van de OVSE is, voor zover ik begrijp uit Oekraïense media, gisteravond aangekomen in Kiev. Er wordt absoluut naar gestreefd deze mannen vrij te krijgen."

Ondoorzichtig
Het is niet duidelijk welke rol Rusland speelt, zegt Heinink. "Het is een buitengewoon ondoorzichtig proces dat hier gaande is. Er is geen toestemming, goedkeuring of wat dan ook geweest vanuit Moskou wat betreft deze missie. Dit moeten we ook los zien van een andere OVSE-missie, die met name de verantwoordelijkheid heeft om de uitvoering van de akkoorden van Genève van 17 april te doen plaatsvinden."

Heinink: "Deze missie is eigenlijk een bilaterale waarnemingsmissie waarbij de, aanvankelijk acht, gegijzelde mannen op uitnodiging van de Oekraïense regering naar Oekraïne zijn gekomen en een diplomatieke status genoten. Ze waren ook in burgertenue tijdens hun bezoek aan de omgeving van Donetsk. Er is absoluut geen duidelijkheid over de wijze waarop Moskou hierbij betrokken is, behalve dan dat Moskou als lid van de OVSE wel bezorgdheid heeft geuit en in holle retoriek heeft aangegeven te gaan doen wat ze kunnen."

Geheim agenten toegetakeld
Gisteren hebben honderden opstandelingen het gebouw van een tv- en radiostation bezet gehouden, weet onze correspondent. "Dat zijn burgers die het niet eens waren met het feit dat ze geen toegang meer hadden tot de Russische televisienetwerken. Ook is er in Charkov een vechtpartij geweest tussen voorstanders van de eenheidsstaat Oekraïne en de separatisten En afgelopen zaterdag zijn ook nog eens drie geheim agenten van de Oekraïense veiligheidsdienst gevangen zijn genomen. Die zijn op een tamelijk vervelende wijze toegetakeld."

Politiebureau bezet
Ondertussen hebben pro-Russische separatisten maandag in het oosten van Oekraïne een hoofdbureau van de politie bezet. Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken namen zo'n 30 separatisten maandagochtend vroeg het politiebureau in de stad Kostjantynivka (bij Donetsk) in. "We weten niet wat zij eisen'', zei een woordvoerder van het ministerie.

Hanneke Gelderblom, voormalig Eerste Kamerlid, gaat namens de OVSE naar Oekraïne voor de verkiezingen in mei. Ze maakt zich geen zorgen over haar eigen veiligheid, zegt ze op BNR. "Je krijgt dan de vraag: durf je wel te gaan? Het antwoord is ja."

Gerelateerde artikelen