Oekraine14 apr '14 18:26

EU gaat zwarte lijst Rusland uitbreiden

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal Russen dat de EU niet meer in mag en van wie de tegoeden zijn bevroren, wordt uitgebreid. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 landen van de EU besloten maandag in Luxemburg om deze zogeheten zwarte lijst uit te breiden. Maar wie of welke instanties worden geweerd is nog niet bekend.

De Europese Commissie krijgt de opdracht met namen te komen. Op een later moment kan dan formeel besloten worden de lijst daadwerkelijk uit te breiden.

De uitbreiding van de lijst komt er, ongeacht de uitkomst van het geplande overleg tussen de EU, de VS, Rusland en Oekraïne, donderdag in Genève. Maar dit gesprek kan volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wel gevolgen hebben voor verdergaande, economische sancties zoals een wapenembargo. Die werden maandag nog niet afgekondigd. De vrees bestaat dat het overleg donderdag niets oplevert, alleen al omdat Rusland gezegd heeft niet te veel van de gesprekken te verwachten.

Verslechtert bovendien de spanning in Oekraïne dan neemt de kans toe dat de sancties tegen Rusland worden opgevoerd. Dan zullen hoogstwaarschijnlijk de regeringsleiders en staatshoofden van de EU bijeen komen, aldus Timmermans. "Formeel hoeft het niet, maar als de EU over wil gaan tot deze fase, dan denk ik dat de leiders zich daar over zouden willen buigen.''

Gerelateerde artikelen