Oekraine13 mrt '14 12:36Aangepast op 13 mrt '14 13:12

Rusland zal westerse sancties spiegelen

Auteur: BNR Webredactie

Moskou zal het Westen met gelijke munt terugbetalen als Europa en de Verenigde Staten sancties opleggen aan Rusland. "We zullen iedere sanctie spiegelen'', liet de Russische regering donderdag weten.

EPA
EPA

Rusland zegt te hopen dat sancties politiek zijn en niet economisch. "Men zou moeten hopen dat als de Europese Unie tot sancties besluit, ze niet de samenwerking op zakelijk gebied gaan belemmeren'', aldus de plaatsvervangend minister van Economische Zaken.

Vorige week besloot de Europese Unie tot de eerste maatregelen tegen Rusland vanwege de agressie tegen buurland Oekraïne. De Europese leiders besloten om het overleg over visumvrij verkeer met Rusland op te schorten. Ook de onderhandelingen over een nieuw algemeen handelsakkoord worden in de ijskast gezet.

Isolement
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde de Bontstag donderdag dat wanneer Moskou doorgaat op de ingeslagen koers, dat verregaande gevolgen zal hebben voor Rusland. Het zou, zei Merkel, zelfs kunnen leiden tot een internationaal isolement.

Daarmee doelt Merkel op “politieke en economische sancties”, zegt Oekraïne-watcher Geert-Jan Hahn. “Militair ingrijpen sluit ze uit, zoals dat tot nu toe door de hele Europese Unie is uitgesloten. Maar door het woord isolement te noemen, is ze toch weer een stapje verder gegaan dan waar we de Europarlementariërs, de politici en de leiders van de landen tot nu over hebben horen spreken.”

Vorige week besloot de Europese Unie tot de eerste maatregelen tegen Rusland vanwege de agressie tegen buurland Oekraïne. De Europese leiders besloten om het overleg over visumvrij verkeer met Rusland op te schorten. Ook de onderhandelingen over een nieuw algemeen handelsakkoord werden in de ijskast gezet. Hahn noemt het 'elkaar bestoken met dreigementen'.

'Aanloop naar pseudo-referendum'
"Het is een soort lange aanloop die we nemen naar het pseudo-referendum op de Krim. Zondag zal daar een soort zwaard van Damocles vallen en weten we of het stukje Oekraïne wordt afgescheiden van het land of niet. Tot dit tijd is het vooral dreigen van weerszijden. Maandag zal daadwerkelijk het moment zijn aangekomen dat er een soort van sanctie vanuit Europa zal moeten komen. Dan zal de reactie van Poetin weer komen. Dan is het spel echt op de wagen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen