Oekraine9 okt '14 12:02

Timmermans heeft spijt van opmerking over zuurstofmasker

Auteur: BNR Webredactie

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft spijt van zijn opmerking dat een van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is teruggevonden met een zuurstofmasker. Hij betreurt het dat nabestaanden van de ramp daardoor zijn geconfronteerd met nieuwe informatie voordat ze daarover waren geïnformeerd.

"Ik had het niet moeten zeggen'', stelde Timmermans donderdagochtend in een verklaring over zijn uitspraak woensdagavond in het televisieprogramma Pauw. "De MH17-ramp gaat me aan het hart. Ik leef enorm mee met de nabestaanden. Het laatste wat ik wil is op enige wijze hun leed verergeren’', aldus de minister.

Onderzoek OM
Het OM en de politie doen onderzoek naar een zuurstofmasker dat is gevonden om de nek van een Australisch slachtoffer van de vliegramp in Oekraïne. Dit blijkt uit een informatiebrief aan de nabestaanden waarover het ANP beschikt.

Het zuurstofmasker is door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht op vingerafdrukken, speeksel en DNA. Dit onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd, staat in de brief. Hoe en wanneer het zuurstofmasker bij het slachtoffer om de nek is gekomen, is onbekend.

De betrokken nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 zijn hier destijds al over geïnformeerd. Bij geen van de andere geborgen slachtoffers is een zuurstofmasker aangetroffen, meldt de brief.

Niet eerder naar buiten gebracht
Het zuurstofmasker waar het om gaat komt tevoorschijn als de druk in het toestel wegvalt. Het is bedoeld voor de bemanning en passagiers zodat normaal ademen in bepaalde situaties mogelijk blijft. "We begrijpen dat onder nabestaande de vraag leeft waarom dit niet eerder naar buiten is gebracht'', wordt in de brief geschreven. "De reden hiervoor is dat het OM op dit moment nog onderzoek doet naar de toedracht en de betekenis van het aantreffen van dit zuurstofmasker.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen