Oekraine11 nov '14 16:15Aangepast op 11 nov '14 19:25

Opnieuw stoffelijke resten gevonden bij rampplek

Auteur: Thijs Baas

Op de rampplek van de MH17 zijn vandaag opnieuw stoffelijke resten geborgen. Dat meldt het hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg tegen BNR.

Daarnaast werden persoonlijke bezittingen geborgen door het team. Wanneer stoffelijke resten en de bezittingen naar Nederland komen kon Aalbersberg niet aangeven. Overigens is de berging van de wrakstukken nog niet gestart, bevestigt Aalbersberg, omdat de OVSE nog geen overeenstemming heeft bereikt met de separatisten. "We hebben afgelopen dagen inclusief de kisten van zaterdag en vandaag ruim materiaal gevonden. We hopen echt voor de nabestaanden dat we van de negen mensen die we nog misten toch weer materiaal vinden, om ze te identificeren."
 

"We hadden vanochtend twee doelen: verder doorgaan met het zoeken naar stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen. Daarnaast hadden we het plan om de berging van de wrakstukken te ondersteunen ten behoeve van de onderzoeksraad. Daar zijn we nog niet aan toegekomen. We hebben vandaag de burn sites verder afgezocht en daar hebben we wederom stoffelijke resten geborgen. Over de aantallen doen we nooit echt uitspraken, maar ik zal het maar benoemen als 'een ruime hoeveelheid'."

Werkafspraken
De OVSE slaagde er nog niet in om werkafspraken te maken met de separatisten, bevestigt Aalbersberg, die er overigens niet verder op ingaat. "Die onderhandeling doet de OVSE en er is op dit moment geen overeenstemming bereikt. Dat betekent dat we nog niet voor dat doel naar het veld konden gaan. De communicatie hoort bij de OVSE te liggen en bovendien is er een algemene regel dat je er nog niet over moet praten als je aan het onderhandelen bent."

De veiligheidssituatie blijft instabiel, zegt Aalbersberg, waardoor de verdere onderhandelingen van de OVSE niet zeker zijn. Het is dan ook niet mogelijk om te zeggen of de repatriëringsmissie morgen of overmorgen kan worden voortgezet. "Maar we zullen zo gauw er groen licht is naar het veld gaan om ook dat deel van onze missie, het bergen van de wrakstukken, in te zetten. Er zijn nog enkele plaatsen waar wij zware middelen willen optillen om eronder te kunnen kijken en waar we ook nog een zoektocht naar stoffelijke resten willen inzetten.

Gerelateerde artikelen