Oekraine21 jul '14 10:10Aangepast op 21 jul '14 11:33

Opstelten: onderzoekers op rampplek aangekomen

Auteur: Pieter van den Akker

Rusland moet zorgen dat internationale experts toegang krijgen tot het rampgebied. Zo niet, dan volgens nieuwe maatregelen. Dat maakte premier Mark Rutte duidelijk tijdens een bijeenkomst maandag in de Tweede Kamer.

Als de toegang tot het rampgebied de komende dagen 'onvoldoende blijft', dan liggen 'alle politieke, economische en financiële opties op tafel' tegen diegenen die daarvoor 'direct of indirect' verantwoordelijk zijn.

Dezelfde maatregelen gelden ook als bevestigd wordt wie verantwoordelijk is voor het neerhalen van het vliegtuig, aldus de premier. "Maatregelen zullen dan niet uitblijven.'' Hij riep Rusland opnieuw op zijn invloed op de separatisten in Oekraïne te gebruiken.

Nederlandse forensische experts zijn aangekomen bij het station in Torez waar in treinwagons slachtoffers van de vliegramp liggen, zei Rutte eerder tijdens de bijeenkomst in de Tweede Kamer.

'Treinen liefst naar Charkov'
De premier wil dat de treinen zo snel mogelijk gaan naar gebied dat onder controle staat van de regering van Oekraïne 'het liefst naar Charkov'. Torez ligt ongeveer 15 kilometer van de plek waar het vliegtuig neerkwam. Rutte wil dat de identificatie in Nederland gaat plaatsvinden. Daarover wordt nu overlegd, zei hij. Torez ligt 300 kilometer van Charkov.

Volgens de Organisatie voor Samenwerkingen en Veiligheid in Europa (OVSE) zondag lagen in de treinen 196 mensen. Volgens onbevestigde berichten maandag zou het inmiddels gaan om 251 stoffelijke resten, aldus de premier. De separatisten houden volgens Kiev de trein tegen en zouden rails hebben geblokkeerd.

Rebellengebied
Nederland heeft de internationale coördinatie van de identificatie van de slachtoffers van de ramp. Het toestel ligt in rebellengebied; waarnemers werden tot dusver slechts mondjesmaat en kortstondig toegelaten. Samen met waarnemers van de OVSE gingen Nederlandse experts maandag op weg naar het rampgebied. Het zijn de eerste internationale forensisch onderzoekers die het rebellengebied zijn binnengekomen sinds het vliegtuig neerstortte.

 

De leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kunnen op dit moment nog niet naar de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines donderdag is neergestort. "Ze moeten nog wachten'', zegt een woordvoerster maandagochtend. "Ze houden nu op afstand de boel in de gaten.'' Er is nog geen afspraak wanneer de Onderzoeksraad wel op de rampplek aan het werk kan.

Oorzaak en verloop van de ramp
De OVV is gevraagd mee te doen aan het internationale onderzoek naar de ramp. Omdat het internationaal onderzoeksteam zich volledig wil concentreren op de oorzaak en het verloop van de ramp, wil de raad verder naar de achterliggende processen kijken. Daarom doet de OVV ook onderzoek naar de besluitvorming rondom vluchtroutes en de beschikbaarheid van passagierslijsten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen