Oekraine14 aug '14 09:22Aangepast op 14 aug '14 13:07

Russisch konvooi onderweg 'richting rebellengebied'

Auteur: Eva Oude Elferink

Het konvooi met Russische hulpgoederen voor Oost-Oekraïne is een weg ingeslagen richting rebellengebied. De weg leidt naar Rostov aan de Don, in het zuidwesten van Rusland, aan de Oekraïense grens. Volgens de BBC gaat het om ten minste honderd vrachtwagens.

Gevreesd wordt dat het konvooi afslaat naar het gebied waar de separatisten het voor het zeggen hebben. Iets wat zowel door de regering in Kiev als door het Westen scherp wordt veroordeeld. "Het Westen heeft al gedreigd met tegensancties als [president Vladimir] Poetin deze stap zou nemen", zegt correspondent Jan Hunin.

Mocht het konvooi toch de grens richting het rebellengebied oversteken, dan zou dat tot een explosieve situatie kunnen leiden.

Gedoe
Volgens Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD, is dat precies waar Rusland op uit is. "Rusland is al jaren bezig Oost-Europa te destabiliseren. Waarom moesten zij een hulpkonvooi sturen? Dat kan het Rode Kruis doen, de OVSE kan een rol spelen. Rusland is iedereen een stap voor geweest in de hoop gedoe te kunnen organiseren."

In een poging druk uit te oefenen op Rusland, overweegt het Oekraïense parlement een verbod op de doorvoer van Russisch gas.  Een verkeerde beslissing, vindt Van Baalen.

Rode Kruis
Het Rode Kruis stuurt een hoge medewerker, Laurent Corbaz, naar Kiev en Moskou om over het konvooi te praten. Corbaz zal de 'puur humanitaire rol' van de hulporganisatie benadrukken. "Het geven van hulp moet geen politieke kwestie worden'', aldus een woordvoerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen