Oekraine18 apr '14 12:35Aangepast op 18 apr '14 13:21

'Eerst regering in Kiev weg, pas dan gaan wij'

Auteur: Eva Oude Elferink

De pro-Russische separatisten in Donetsk zijn niet van plan om te vertrekken. Ze verwerpen het akkoord dat gisterenavond in Gèneve werd gesloten. Daarin staat dat alle illegale gewapende groepen in Oekraïne worden ontwapend, bezette overheidsgebouwen moeten worden teruggegeven.

De groepering, die zich de Donetsk Volksrepubliek noemt, zegt het regeringsgebouw pas te verlaten als de 'illegale' regering in Kiev het parlement en de presidentsgebouwen heeft verlaten. "Laat hen eerst maar ontruimen."

Parlement ontbinden
"Ze willen dat het parlement wordt ontbonden, maar dat gaat niet gebeuren", vertelt Oekraïne-correspondent Olaf Koens. Wat volgens het akkoord wel moet gebeuren is dat deze groepering de wapens inlevert en de gebouwen die het bezet houdt, verlaten.

Koens: "De grote vraag is wie dat precies gaat doen. Wordt dat het Oekraïense leger dat hier alsnog moet ingrijpen en orde op zake moet komen stellen of wordt het een soort internationale vredesmissie?"

De internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zullen in ieder geval niet degene zijn die de Pro-Russische groepen moeten ontwapenen. In het akkoord is afgesproken dat zij erop gaan toezien dat de situatie in Oekraïne daadwerkelijk 'de-escaleert'.

Haken en ogen
De pro-Russische demonstranten zijn niet de enige die het akkoord verwerpen. "Een hoop mensen hier in het oosten zien er niets in", zegt Koens. Toch is de groep die bij Oekraïne wil blijven in de regio van Donetsk aanzienlijk groter dan de groep die zich wil aansluiten bij Rusland: namelijk 66 tegen 27 procent.

Het leven gaat hier ondertussen gewoon door, vertelt Koens. Wel zijn de Oekraïense regeringstroepen nog altijd in de stad aanwezig. "Een kwartier geleden vlogen er nog twee straaljagers laag over de stad. Het leger heeft de afgelopen 12 uur niet ingegrepen, maar misschien krijgt het dus een rol bij de ontwapening. We zullen zien."

Gerelateerde artikelen