Oekraine25 apr '14 11:07Aangepast op 25 apr '14 14:17

'Russische troepen op 1 kilometer van de Oekraïense grens'

Auteur: BNR Webredactie

Russische militairen zijn bij oefeningen de grens van Oekraine tot één kilometer genaderd. Rond het middaguur is een Oekraïense legerhelikopter neergestort en de Oekraïense premier Jatsenjoek heeft al gezegd dat Rusland de Derde Wereldoorlog wil ontketenen. Maar dat is ondanks de dreigende situatie wat erg voorbarig, zegt correspondent Olaf Koens.

Het Oekraïense leger vindt de dreiging zo groot dat een antiterreuroperatie vroegtijdig heeft afgebroken. "Het Oekraïense leger heeft zich teruggetrokken uit Slovjansk, waar pro-Russische milities de boel onder controle hebben. Het laatste nieuws is dat een half uur geleden een Oekraïense helikopter is neergestort. Het is nog niet helemaal duidelijk wat daarmee gebeurd is. De piloot zou zijn geraakt door een scherpschutter."

Hoewel ook beweerd wordt dat de antiterreuroperatie gewoon doorgaat, lijkt het er volgens Koens op dit moment vooral op dat het leger van Oekraïne zich verder terugtrekt. Wat Rusland gaat doen is volgens hem niet te ontkennen. "Rusland heeft altijd gezegd dat het zal terugslaan als Russische burgers slachtoffer worden van Oekraïens militair geweld. Rusland eist dat Oekraïne het leger terugtrekt uit delen van Oost-Oekraïne waar de gewapende milities zich laten horen."

Derde Wereldoorlog
De Oekraïense minister van Defensie Mykhailo Koval reageerde door te zeggen dat 'de Oekraïense troepen klaar zijn om iedere vorm van agressie af te slaan'. Premier Arseni Jatsenjoek zei op zijn beurt dat Rusland Oekraïne 'militair en politiek' wil bezetten om zo een conflict te creëren dat zich zal verspreiden naar de rest van Europa. "Rusland is erop uit om een Derde Wereldoorlog te ontketenen."

Gerelateerde artikelen