Oekraine25 jul '14 19:22

'Pas bij dreiging VN-missie naar Oekraïne'

Auteur: BNR Webredactie

De resolutie over een gewapende VN-missie in Oost-Oekraïne zal pas worden ingediend als de situatie daar uit de hand dreigt te lopen.

Nederland, Australië en Oekraïne houden de missie achter de hand als een 'plan B'. Zodra hulpverleners de komende dagen hun werk niet veilig kunnen doen, zal Australië namens de drie landen de resolutie indienen. Dat bevestigen diplomatieke bronnen binnen de Verenigde Naties aan het ANP.

In de ontwerpresolutie staat dat de VN militairen en politie naar Oost-Oekraïne sturen om de rampplek te beveiligen. Om hoeveel VN-militairen en agenten het gaat, is niet duidelijk.

Rusland is een van de vijftien landen in de Veiligheidsraad en zou de missie kunnen blokkeren met een veto. Moskou is op de hoogte gesteld van de ontwerpresolutie en heeft aangegeven niet tegen het plan te zullen stemmen, zeggen de bronnen.

Vrijdagavond vertrekken de eerste ongewapende leden van de Koninklijke Marechaussee naar het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte. Als de rebellen in het gebied niet meewerken aan het onderzoek van de Nederlandse afgevaardigden, of wanneer de veiligheid van de medewerkers in het gedrang komt, wordt de resolutie direct ingediend in New York. Nog dezelfde week zouden de militairen dan naar de plek van de ramp vertrekken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen