Oekraine24 mrt '14 12:12

Oekraïne trekt alle militairen terug van Krim

Auteur: BNR Webredactie

Oekraïne trekt het leger geheel terug van de Krim. Alle Oekraïense militairen en hun families die daar nu nog zijn, worden geëvacueerd. Dat heeft tijdelijk president Oleksandr Toertsjinov maandag laten weten.

Het besluit is genomen omdat het leven en de gezondheid van de Oekraïense militairen worden bedreigd, zei Toertsjinov. Aantallen noemde hij niet. Het is ook moeilijk te zeggen hoeveel mensen precies geëvacueerd moeten worden, want een deel van het Oekraïense leger is overgelopen naar het Russische kamp. Die militairen blijven waarschijnlijk op de Krim.

Vicepremier van de Krim Roestam Temirgaliev verklaarde maandag op zijn beurt dat alle militaire complexen op de Krim onder het gezag van Rusland zijn gebracht, meldde de Russische nieuwssite RT. Volgens Temirgaliev zijn alle Oekraïense troepen al vertrokken van het schiereiland.

Rusland lijfde de Krim vorige week in, nadat een haastig georganiseerd referendum volgens Moskou overtuigend had laten zien dat dit de wil is van de lokale bevolking. President Vladimir Poetin zette zijn handtekening onder het verdrag over de aansluiting, tot woede van Kiev en het Westen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen