Oekraine30 apr '14 14:09Aangepast op 30 apr '14 14:29

Oekraiense veiligheidstroepen 'absoluut hulpeloos'

Auteur: BNR Webredactie

Het Oekraïense leger is in opperste staat van paraatheid gebracht voor een eventuele inval door Rusland. "Onze strijdkrachten staan helemaal gereed'', liet interim-president Oleksandr Toertsjinov woensdag weten.

De president benadrukte niet voor het eerst "het realistische gevaar van de Russische Federatie die een landoorlog begint tegen Oekraïne". Toertsjinov heeft maandag alle regiogouverneurs en de hoofden van de ministeries van Veiligheid en Defensie bij elkaar geroepen voor overleg. Hij vreest dat ,,het terrorisme zich naar andere regio's verspreidt''.

Rusland zegt dat het helemaal geen plannen heeft om na de annexatie van de Krim vorige maand nu ook het oosten van Oekraïne binnen te vallen. Toertsjinov vindt die uitspraak echter geen reden om zijn strijdkrachten minder paraat te laten staan.

Verdubbelen
"Ik vraag de leiders en degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in deze regio's, om hun inspanningen te verdubbelen.'' Volgens de Oekraïense geheime diensten zit er "sabotage in de pijplijn''. Desondanks benadrukte Toertsjinov dat hij geen paniek wil zaaien.

De politicus gaf toe dat de veiligheidstroepen de situatie in verscheidene steden in het oosten van Oekraïne niet onder controle hebben. "Ze zijn absoluut hulpeloos, inderdaad. Sommige eenheden werken zelfs samen met terroristische organisaties.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen