Ook Amerikaanse sancties tegen Russen
De Verenigde Staten stellen sancties in tegen de Russische en Oekraïense functionarissen die betrokken zijn bij de Russische inmenging op de Krim.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft dat maandag aangekondigd, kort nadat de EU al maatregelen had bekendgemaakt.
De Amerikaanse sancties gaan gelden voor zeven Russische regeringsfunctionarissen en vier Oekraïense politici. Onder hen zijn premier Sergej Aksjonov van de Krim, de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de Russische plaatsvervangend premier Dmitri Rogozin. Die laatste staat aan het hoofd van de Russische wapenindustrie.
Volgens correspondent Reinout van Wagtendonk gaat het onder andere om visumbeperkingen en het bevriezen van tegoeden. "Het is opmerkelijk dat er nu ook namen naar buiten zijn gekomen. Het gaat om adviseurs van Poetin en mensen in de zakensector. De Verenigde Staten richt zich vooral op Russen in de wapensector en andere zakenlieden die materiële steun verlenen aan het Russische bewind. Als je met financiële sancties komt, kun je het beste de mensen treffen met de diepste en grootste portemonnees. Dat zijn zakenlieden in Rusland. Dat is een eerste stap."
Poetin zelf geen doelwit
Poetin zelf is geen doelwit van sancties. Het zou volgens de Amerikanen "zeer ongebruikelijk'' zijn om een staatshoofd zo te treffen. Tegelijkertijd zijn dit volgens de regering de meest stevige maatregelen die op dit moment gepast zijn, zegt Van Wagtendonk.
Volgens de VS bedreigt de Russische regering de vrede, veiligheid en stabiliteit en soevereiniteit van Oekraïne. De VS dreigen met meer sancties op het moment dat Rusland de Krim formeel annexeert.
Obama nog niet hartstochtelijk
Bij het voorlezen van het statement klonk Obama heel feitelijk, vindt Van Wagtendonk. "Het is niet zo dat hij daar hartstochtelijk met zijn vuisten op tafel stond te slaan. Hij las het redelijk feitelijk op om de duimschroeven wat steviger aan te gaan draaien. Mar er kunnen meer stevige maatregelen komen. Er wordt hier gediscussieerd over wanneer en hoever en hoeveel wapenleveranties bijvoorbeeld gepast zouden zijn voor de Oekraïne. Als daartoe wordt besloten, escaleert die situatie wel. Dat is nog niet gebeurd, maar er wordt wel over gesproken."
Obama hoopt nog steeds, dat blijkt volgens onze correspondent uit zijn verklaring, dat een diplomatieke oplossing de toekomst heeft. "Hij heeft gisteren een uitgebreid telefoongesprek gehad met Poetin, waarin ze overigens geen centimeter nader tot elkaar zijn gekomen. Hij zei dat als Russische troepen op de Krim zich weer terugtrekken tot hun bases, een diplomatieke oplossing mogelijk blijft. Dat blijft waar Amerika op inzet."