Oekraine22 jul '14 07:03Aangepast op 22 jul '14 08:35

Trein met lichamen slachtoffers aangekomen in Donetsk

Auteur: Pieter van den Akker

De trein met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is dinsdagochtend vertrokken uit de Oekraïense stad Donetsk. Dat meldden journalisten ter plaatse. De koelwagens met daarin de lichamen van 282 mensen en lichaamsdelen van 16 anderen rijden in de richting van Charkov een kleine 300 kilometer ten noordwesten van Donetsk.

Image

Volgens Aleksandr Borodai, zelfbenoemd premier van Volksrepubliek Donetsk, rijden Maleisische experts en een Nederlandse delegatie met de trein mee.

Fotograaf Jeroen Oerlemans, op dit moment in Donetsk in Oost-Oekraïne, weet niet precies wanneer de trein in Charkov aankomt. Hij zei eerder op de dag: "Maar ik denk wel dat -ie vandaag uit Donetsk zal vertrekken als -ie al niet vertrokken is", zegt Oerlemans op BNR.

Alle lichamen naar Nederland
"Dan is het een uur of acht rijden, denk ik. Ik sprak gisteren een, overigens totaal uitgeputte, reddingswerker die met de trein mee gaat reizen. Hij wist gisternacht nog niet wat de volgende dag hem zou brengen. Maar:

Oerlemans gaat verder: "Dan hebben we het over alle lichamen, dus ook alle buitenlandse lichamen. Ik denk dat het identificatieproces in Nederland gelijk in gang gezet wordt."

Gevechten in Donetsk?
De trein met de lichamen erin rijdt door Donetsk, de hoofdstad van de separatisten. Gisteren waren er nog geruchten dat er gevochten werd op die plek. Oerlemans: "Ik heb een journalist gesproken die op het station is geweest 's middags. Hij zei dat alles rustig was. En de wens van Borodai dat de trein zo snel mogelijk doorgaat naar Charkov, doet me vermoeden dat het snel gedaan is in Donetsk."

Overdracht zwarte doos
De fotograaf was er gisteren zelf bij toen de zwarte doos in Donetsk werd overhandigd aan een Maleisische delegatie. "Een rare show", vond hij. "Vroeg in de avond kregen we ineens bericht dat er snel een overdracht van de zwarte doos gedaan zou worden. Vervolgens hebben we urenlang zitten wachten. We zijn eerst ontboden in het gebouw van de Volksrepubliek Donetsk, vervolgens in een hotel. Daar hebben we weer een hele tijd zitten wachten en vervolgens gingen we terug naar het administratiegebouw. Daar hebben we uiteindelijk tot diep in de nacht zitten wachten. Blijkbaar werd er nog onderhandeld of was men het niet eens over de voorwaarden waaronder de dozen overgedragen zouden worden. Niemand weet het, maar uiteindelijk werden ze om 1 uur 's nachts overgedragen door Borodai."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen