Oekraine21 jul '14 16:37Aangepast op 21 jul '14 16:57

Rutte: 'Eerst treinen naar Oekraïne, dan identificatie in Nederland'

Auteur: Thijs Baas

Premier Rutte krijgt brede steun van de Tweede Kamer voor z'n aanpak rond de afwikkeling van de vliegramp in Oekraïne. In een briefing maakte de premier eens te meer duidelijk dat op dit moment maar één ding telt: "Wij willen onze mensen terug!"

Kortom: de allereerste prioriteit is wat Rutte betreft om de stoffelijke overschotten zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. Maar de trein waarin de meeste lichamen van de slachtoffers zijn gelegd, staat nog altijd stil bij het plaatsje Torez. Nederlandse experts zijn vanochtend bij de trein aangekomen, vertelde Rutte: "Het is verschrikkelijk dat de berging van slachtoffers en bezittingen door de omstandigheden ter plekke zo lang duur; dat is onverdragelijk."
 

De voornaamste opdracht voor de inmiddels gearriveerde Nederlandse experts is om de treinen te verplaatsen naar door Oekraïne beheerst terrein. "Bij voorkeur Charkov, maar ten minste naar terrein waar Oekraïne de macht heeft." Aan de Nederlandse experts zou door de separatisten beloofd zijn dat de trein vandaag nog weg kan. Rutte wil dus dat de trein naar Charkov rijdt. En dat van daaruit de lichamen van alle 298 slachtoffers naar Nederland worden overgevlogen voor identificatie.

Lichamen naar Nederland
"Het zou onze voorkeur hebben als alle lichamen naar Nederland komen en wij de identificatie hier kunnen doen. Daarover zijn de gesprekken nog gaande", meldt de premier. De Tweede Kamer is het eens met Rutte: eerst moeten alle slachtoffers weg uit het gebied. Maar Rutte sloeg ook een hardere toon aan dan de afgelopen dagen: politieke, financiële en economische sancties, Rutte zal niet aarzelen ze in te zetten, zo hield hij de Kamer voor. En die was daar - een enkele kanttekening daargelaten - tevreden mee.

"Indien de komende dagen de toegang tot het rampgebied onvoldoende blijft, liggen alle politieke, economische en financiële opties op tafel tegen diegenen die daarvoor direct óf indirect verantwoordelijk zijn", waarschuwde Rutte. Militair ingrijpen is op dit moment daarom niet aan de orde. "Alles wat wij doen dat kan worden uitgelegd als het aanwijzen van de schuldige vermindert naar mijn absolute overtuiging de kans op het terughalen van de lichamen en het zo goed mogelijk opzetten van onderzoek naar de oorzaken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen