Oekraine21 jul '14 19:47

'Behandeling lichamen zorgvuldiger dan gevreesd'

Auteur: Thijs Baas

De trein met de lichamen van de slachtoffers is via Donetsk onderweg naar Charkov, de verdere identificatie kan in Nederland plaatsvinden, er is relatief zorgvuldig met de lichamen omgegaan en er zit, ogenschijnlijk, eindelijk schot in het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Vier gunstige ontwikkelingen, zei premier Mark Rutte zojuist op een persconferentie.

Het gaat 'stap voor stap en tergend langzaam', meldt Rutte, maar volgens de laatste berichten van de OVSE is de trein met de lichamen uit Torez inmiddels  vertrokken in de richting van Donetsk. "Het voornemen is dat de trein doorrijdt naar eindbestemming Charkov. Dat duurt vele uren en blijft spannend, maar het lijkt een ontwikkeling in positieve zin. We staan daar klaar om de lichamen op te vangen. Gisteren heeft de OVSE circa 200 body bags geteld, maar onbevestigde berichten dat het aantal nog fors is opgelopen."

Daarnaast meldt Rutte dat de verdere identificatie in Nederland zal plaatsvinden. "Als de slachtoffers in Charkov aankomen kunnen ze onverwijld naar Nederland worden gebracht. Dat kan vertraging oplopen in identificatie. Het is goed nieuws dat dat in Nederland kan."
 

Zorgvuldiger
Het omgaan met de lichamen lijkt zorgvuldiger te zijn gebeurd dan aanvankelijk werd gevreesd, meldt Rutte. "Maar we houden een slag om de arm. De eerste ervaringen zijn dat het proces van het naar de koelwagens brengen van lichamen en lichaamsdelen zijn positiever dan gevreesd."

Ook lijkt er, zegt de premier, enig schot te zitten in het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. "De zwarte dozen worden rond acht uur plaatselijke tijd overgedragen aan de Maleisische overheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen