Oekraine15 aug '14 07:32Aangepast op 15 aug '14 13:26

'Explosieve situatie door Russisch militair konvooi in Oekraïne'

Auteur: Marjan van den Berg

Terwijl het Russische, als humanitair aangeduide, konvooi nog op Russisch grondgebied staat, heeft Rusland volgens de laatste berichten inmiddels een militair konvooi de Oekraïense grens over gestuurd.

Een Oekraïense militair bij een checkpoint in Oost-Oekraïne
Een Oekraïense militair bij een checkpoint in Oost-Oekraïne

“Dat zorgt voor een zeer explosieve toestand. Het komt eigenlijk neer op een bezetting van Oekraïne”, zegt correspondent Jan Hunin in Oekraïne. “Er was eerst op gehoopt dat Rusland geen humanitair konvooi naar Oekraïne zou sturen. Nu is het eigenlijk veel erger, want nu hebben ze militaire voertuigen vooruit gestuurd.”

Hij baseert zich op informatie van collega’s die in de grensstad stad. “De Russen bevinden zich, voor zover ik dat goed heb gehoord, in het stadje Isvarina. Dat is net over de Russische grens. Dat is een stadje dat in handen is van de pro-Russische rebellen.”

Oorlog
Nu wordt het spannend, zegt Hunin. Gaan de vrachtwagens verder, en komt er een confrontatie met het Oekraïense leger? “Je weet niet wat die Russen van plan zijn. Wanneer ze zouden oprukken in de richting van Luhansk – dat is het einddoel van dat humanitaire konvooi – dan is de kans zeer groot dat ze op Oekraïense troepen gaan stuiten. Dan kunnen we een echte oorlog krijgen tussen Rusland en Oekraïne.”

De correspondent vermoedt dat Rusland zal zeggen dat het het militaire konvooi vooruit stuurt zodat het humanitaire konvooi veilig naar Luhansk kan, maar volgens Oekraïne is Luhansk volledig omsingeld door het Oekraïense leger. “Ook die zogenaamde ‘weg des levens’, die loopt van Luhansk naar de Russische grens, juist naar dat plaatsje waar die Russische troepen zich nu bevinden, zou afgesloten zijn”, zegt Hunin.

Gerelateerde artikelen