OVSE-team heeft rampplek bereikt
Het aantal Nederlandse slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is opgelopen tot 196. Een van de slachtoffers reisde op een Maleisisch paspoort, maar bleek ook de Nederlandse nationaliteit te hebben. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekendgemaakt.
Verkenners van de OVSE zijn er donderdag in geslaagd de wrakstukken van de neergehaalde Boeing van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne te bereiken. Dat melden de OVSE, het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag en de Nederlandse repatriëringsmissie in Oekraïne.
In de auto's zitten ook Nederlanders en een aantal Australische experts. Het ging om een verkenningstocht. De waarnemers wilden kijken of ze via een nieuwe route van Donetsk naar de rampplek, een afstand van ongeveer 60 kilometer, konden rijden.
Leider Pieter-Jaap Aalbersberg van de repatriëringsmissie is blij dat de verkenningsmissie van de OVSE met een aantal Nederlandse en Australische experts donderdag eindelijk bij de rampplek is aangekomen. "Ik ben zeer blij dat het vandaag, precies 2 weken na het neerstorten van vlucht MH17, voor het eerst is gelukt om met ons team op de rampplek te komen.''
|
Beschietingen
Journalisten zijn donderdagmiddag weggereden bij de rampplek van vlucht MH17 na artilleriebeschietingen in het gebied. Ze maakten rechtsomkeert en reden plankgas door het plattelandsgebied. Een ANP-verslaggever telde zeker vier inslagen.
De journalisten gingen met verkenners van de OVSE en Nederlandse experts naar de rampplek. De verkenners kwamen daar aan, de reporters werden in de buurt tegengehouden door een rebel die in de lucht schoot.
De rampplek ligt in een gebied dat in handen van de separatisten is. Het Oekraïense regeringsleger is daar bezig met een offensief. Kiev beloofde donderdag een 'dag van rust' in de omgeving van de rampplek. Het is niet bekend welk kamp schoot.
Vlakbij beschoten door mortiervuur. #mH17
— Charles Sanders (@cstelegraaf) July 31, 2014
'Toegang ook komende dagen onmogelijk'
Premier heeft zojuist tijdens een persconferentie samen met de Maleisische premier Razak gezegd dat 'Nederland en Maleisië zijn verenigd in rouw om de dood van vele landgenoten bij de crash van vlucht MH17'. Rutte zei er verder serieus rekening mee houden dat de toegang ook de komende dagen niet mogelijk zal zijn.
Rutte zei dit kort voordat duidelijk werd dat OVSE-waarnemers op de crashsite waren aangekomen. "Ter plaatse moet door een Nederlandse commandant de inschatting worden gemaakt of het ook veilig genoeg is om ook de Nederlandse onderzoekers en de marechaussee naar de crashsite te laten gaan."
OVV weet niet van komst Russen
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is niet op de hoogte van de wens van de Russische experts om donderdag ook een bezoek aan de rampplek te brengen, waar vlucht MH17 is neergestort. "Wij kennen dit bericht alleen uit de media'', zegt Wim van der Weegen van de OVV donderdag. Hij wijst erop dat Rusland wel deel uitmaakt van het internationale onderzoek. "Zo was er een Russische onderzoeker bij het uitlezen van de zwarte dozen en heeft onze onderzoeksleider vanmiddag een gesprek met een delegatie van de Russische onderzoekers.''