Oekraine15 apr '14 07:32

'Openhartig gesprek' Obama en Poetin lost nog weinig op

Auteur: Thijs Baas

De Amerikanen hoeven zich geen enkele zorgen te maken over de Russische inmenging in Oekraïne. De Russen hebben niets te maken met de bezettingen in Oost-Oekraïne, meldde de Russische president Poetin gisteravond aan zijn Amerikaanse collega Obama.

Obama was nog niet helemaal overtuigd, al sprak het Witte Huis van een 'openhartig en direct' gesprek, waarin Poetin zei dat de Amerikanen hun invloed kunnen gebruiken om te zorgen dat onrust en bloedvergieten voorkomen worden. De Verenigde Staten hebben duidelijkgemaakt dat ze wil geen militaire hulp zullen sturen naar Oekraïne.

De onrust houdt intussen aan in het oosten van Oekraïne: in Slavjansk zijn schoten gelost, en lijken gevechten te zijn uitgebroken tussen pro-Russische betogers en Oekraïense veiligheidsdiensten. "Dat volgt allemaal op de aankondiging van een antiterroristische operatie. Pro-Russische betogers hebben sinds zaterdag de hoofdkantoren van de politie én veiligheidsdiensten bezet in Slavjansk", meldt Truijen. De vraag is of er inderdaad militaire ingreep komt.

Sanctielijst
De Europese ministers van Buitenlandse Zaken voeren de druk op Rusland ook een beetje op met een nieuwe sanctielijst. "Ze kwamen in Luxemburg bij elkaar, vooral om te praten over Oekraïne. De opdracht aan de Europese Commissie is om vier namen toe te voegen aan de sanctielijst. Het is een compromis tussen landen die Rusland niet boos willen maken en de landen die door willen en willen ingrijpen."

De EU wil heel graag dat de Russen aanschuiven bij een gesprek komende donderdag met de EU, Oekraïne en de VS. Maar donderdag begint het echte werk als de regeringsleiders elkaar treffen. "Als dat gesprek mislukt kan het zijn dat de Europese regeringsleiders bij elkaar komen en echt gaan praten over de economische sancties."

Gerelateerde artikelen