Oekraine15 apr '14 09:53Aangepast op 15 apr '14 18:41

Militaire operaties tegen Oekraiense separatisten begonnen

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn doden gevallen bij de militaire operatie in Oekraïne. Dat zeggen pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Correspondent Olaf Koens doet verslag.

De Oekraïense troepen zijn aangekomen in het oosten van het land, om daar de stad Kramatorsk aan te vallen. Correspondent Olaf Koens is onderweg grof geschut tegengekomen. "Een stuk of twaalf pantservoertuigen, twee helikopters en bussen vol met special forces." Ook zijn er twee gevechtsvliegtuigen opgestegen.

Boze menigte
Koens begeeft zich middenin de gespannen situatie. Op het vliegveld staan Oekraïense militairen recht tegenover een groep pro-Russische burgers. “Het is een waanzinnige situatie, ik loop hier met tweehonderd, misschien wel driehonderd boze burgers richting de ingang van het vliegveld. Wow, er wordt hier net geschoten. Het zijn waarschuwingsschoten omdat de menigte te dicht in de buurt komt bij de entree van de luchthaven. Het is een zeer gespannen situatie.”

Doden
De strijd is nu echt losgebarsten. "Er is absoluut geschoten, er zijn volgens pro-Russische berichten doden gevallen. Hoe veel en waar precies is niet bekend." De Oekraïense generaal die het commando heeft over de operatie, vertelde aan Koens dat het tijd was om terug te slaan, omdat de Russen niet eerlijk spelen.

Beschermen
"Ik wil nog een keer benadrukken dat het doel van deze maatregel is om de burgers van Oekraïne te beschermen", zei Toertsjinov eerder tegen persbureau Interfax. "Stop terreur, stop criminaliteit, stop de poging ons land te verdelen." De 'anti-terroristische operatie' wordt stap voor stap uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen