Oekraine25 mei '14 19:17Aangepast op 25 mei '14 21:47

Exitpolls: Porosjenko president van Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

Petro Porosjenko is zondag al in de eerste stemronde gekozen tot nieuwe president van Oekraïne.

Dit voorspellen exitpolls. Een peiling ziet de chocoladekoning op 55,9 procent eindigen, een andere zelfs op 57,3 procent. Oud-premier Joelia Timosjenko lijkt genoegen te moeten nemen met slechts 12 procent van de stemmen.

Als uit de definitieve uitslagen van maandag blijkt dat Porosjenko inderdaad meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen, is geen tweede stemronde nodig. De ondernemer vreest dat zo'n tweede stembusgang het land verder kan destabiliseren.

De 48-jarige Porosjenko belooft de Oekraïners sterkere economische en politieke banden met het Westen, maar geeft ook aan de verbrijzelde relatie met Rusland te willen verbeteren. Moskou levert het meeste gas in Oekraïne en is een belangrijke exportmarkt.

Sinds oud-president Janoekovitsj in februari werd afgezet, heeft Rusland geen enkele interim-leider in Kiev erkend. De Oekraïners hopen dat de presidentsverkiezing de crisis kan laten de-escaleren, aangezien Moskou een verkozen leider met een sterk mandaat minder makkelijk kan negeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen