Oekraine24 jul '14 18:11Aangepast op 24 jul '14 19:06

'Ontwerpresolutie VN-missie bijna klaar'

Auteur: BNR Webredactie

De resolutie over een VN-missie op de plek van de vliegramp in Oekraïne is bijna klaar. Dat hebben bronnen binnen de VN donderdag laten weten aan het ANP.

In de ontwerpresolutie komt te staan dat de plek van de ramp wordt beveiligd door een missie die bestaat uit politieagenten en militairen.

De Nederlandse, Australische en Oekraïense VN-vertegenwoordigers komen 'zeer waarschijnlijk' vandaag al tot een akkoord. De resolutie moet daarna nog worden behandeld door de VN-Veiligheidsraad.

Als de drie landen donderdag akkoord gaan, wordt de resolutie vrijdag waarschijnlijk voorgelegd voor stemming in de VN-Veiligheidsraad. Wel werd vandaag al bekend dat alle 65 lidstaten hebben ingestemd met het zenden van 16 extra waarnemers naar de grens tussen Oekraïne en Rusland.

 

Eerder werd een voorstel voor extra waarnemers nog geblokkeerd door Rusland. Momenteel zijn er al zo'n 230 werknemers van de OVSE in Oekraïne.

Resolutie
Andere bronnen binnen de Verenigde Naties zeggen dat door verschillende landen inderdaad wordt gesproken over een resolutie, maar dat die pas aan de Veiligheidsraad wordt voorgelegd als 'de situatie in Oost-Oekraïne uit de hand zou lopen en de veiligheid van de onderzoekers in het gedrang komt'.

De Nederlandse vertegenwoordiging wil niet reageren. Ook de Russische delegatie geeft geen commentaar. Rusland heeft vetorecht en kan de resolutie in de Veiligheidsraad blokkeren. Australië is van de drie landen die aan het voorstel werken, het enige land met een zetel in de Veiligheidsraad.

Onwelwillend
Eerder op de dag liet de Australische premier Tony Abbott weten dat hij met zowel de Oekraïense president Porosjenko als de Russische president Vladimir Poetin heeft gesproken. De Russische president staat volgens Abbott niet onwelwillend tegenover een missie.

Poetin vindt het belangrijk dat de rampplek wordt veiliggesteld door internationale agenten, aldus Abbott.

Abbott liet ook weten dat 50 agenten uit zijn land op weg zijn naar Londen. "We zijn klaar om Australische agenten in te zetten in Oekraïne, waar ze als onderdeel van een internationaal team onder leiding van de Verenigde Naties de rampplek kunnen beveiligen", zei Abbott.

Gerelateerde artikelen