Oekraine16 apr '14 14:34Aangepast op 16 apr '14 15:35

'Kiev is controle volledig kwijt'

Auteur: Thijs Baas

Kiev is de controle volledig kwijt in de oostelijke provincies van Oekraïne, meldt correspondent Olaf Koens. De pro-Russische demonstranten hebben de aanval afgeslagen en vieren feest in een lente-achtig Slavjansk.

In de Oost-Oekraïense plaats rijden volgens ooggetuigen Oekraïense pantserwagens met daarop Russische vlaggen, meldt Koens. "Het is eigenlijk een absurde scène. Het is voor het eerst mooi weer in Slavjansk, een graad of 20 en alles staat in bloei en de tanks en pantservoertuigen staan verzameld op een plein. Kinderen fietsen rondjes, mensen zijn aan het rolschaatsen en een mevrouw voert de duiven. Er is een soort Russische gelaten mentaliteit: we zien het allemaal wel."

Wat werd aangezien voor vier Oekraïense pantservoertuigen bleken Russische voertuigen te zijn. "Die hebben de voertuigen overgenomen, mét een deel van het Oekraïense manschappen. Ze hebben de Oekraïense vlaggen gestreken en de Russische vlaggen over de voertuigen gedrapeerd." Koens is samen met een collega hard op zoek naar Kiev-getrouwe legereenheden, maar die blijken niet eenvoudig te vinden.

Er komen berichten binnen dat bij de luchthaven van Kramatorsk - waar gisteren nog geschoten werd een groep van zes Oekraïense tanks worden omsingeld door Russische demonstranten, maar die zouden zich nog niet hebben overgegeven. Het is duidelijk dat Kiev hier de controle volledig kwijt is als delen van het leger deserteren en materieel wordt ingenomen door gewapende milities."

Gerelateerde artikelen