
Er komt 125 miljoen euro beschikbaar voor heel Europa. Bent u daar blij mee?
"Ja, het is een goede start. Het gaat ons er vooral om dat we heel snel even een korte ingreep in de markt kunnen doen, zodat de prijzen weer op een normaal niveau komen en dat we echt marktherstel zien. Dat is het allerbelangrijkste. Daar komt bij dat de commissaris het pakket behoorlijk uitgebreid heeft. Het is voor een deel ook voor gewassen in volle grond en op akkerbouwbedrijven. Het is nu de sector om te kijken wanneer en hoe we dat zullen doen."
Toch zijn tuinders en telers bezorgd. Zij denken lang niet genoeg te hebben aan die 125 miljoen euro voor heel Europa. Geeft u ze daarin gelijk?
"Natuurlijk kan je daar zorgen over hebben. Die hebben wij ook. We zitten echt op het vinkentouw. Maar tegelijkertijd heeft de commissaris ook gezegd dat hij extra geld beschikbaar zal stellen als blijkt dat het niet voldoende is en
je niet voldoende marktherstel kunt realiseren. Voor ons was snelheid van belang. Voor ons was ook van belang dat we echt iets kunnen doen aan marktherstel. Die dingen 'vatten we nu aan'."
Hij gaat verder:
"Dat laatste doen we al vanaf dag 1. Dat is ook onze stiel. We zijn niet voor niets de grootste exportsector van de Nederlandse economie. Ik ben ervan overtuigd dat onze exporteurs goed zijn in het aanboren van nieuwe markten en dat de eerste contacten gelegd zijn. Ook omdat er in de rest van de wereld markten 'vrijvallen'. Het gaat alleen niet van vandaag op morgen. Exporteren is een kwestie van de lange adem."
Welke landen liggen er in het vizier?
"Om een voorbeeld te geven: Rusland heeft met Egypte een behoorlijk contract afgesloten. Er komt geregeld Egyptische groente op de Nederlandse markt. Dat zal nu naar Rusland gaan. Daar zullen mogelijkheden liggen om op die markten in te spelen. Nieuw-Zeeland zal zuivel exporteren naar Rusland. Dat betekent dat we andere markten niet kunnen bedienen. Onze zuivelcorporaties zullen daar snel op inspelen, maar het kost even tijd. Het helpt wel als de promotie van onze producten ook ondersteund wordt door de Europese Commissie. Vandaar dat wij zeggen: niet alleen ingrijpen op de markt, maar ook nieuwe markten aanboren. Een beetje smeerolie helpt dan altijd."