Oekraine22 jul '14 19:04

De muisstille diplomatie van Maleisië

Auteur: Marjan van den Berg

Terwijl wereldwijd verontwaardiging werd uitgesproken over de houding van de pro-Russische separatisten, koos de Maleisische premier Najib Razak voor stille diplomatie om de lichamen van de slachtoffers en de zwarte dozen van vlucht MH17 veilig te stellen.

Volgens Reuters zijn geheime gesprekken van Razak bepalend geweest voor het feit dat de rebellen bijdraaiden en de lichamen en zwarte dozen uiteindelijk overdroegen. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg: “Het leest als een scenario van een speelfilm, het is echt fantastisch.”

Supergeheime diplomatie
Via een aantal tussenpersonen wist de Maleisische premier in het diepste geheim rechtstreeks in contact te komen met rebellenleider Alexander Borodai, en met resultaat, zegt Hammelburg. “Het feit dat die treinen uiteindelijk zijn gevuld en zijn gaan rijden, en dat die zwarte dozen nu onderweg zijn naar het Verenigd Koninkrijk, is allemaal het gevolg van de supergeheime diplomatie van die meneer Najib Razak in zijn gesprekken met die Borodaj.”

Het zal voor de Maleisische premier niet gemakkelijk zijn geweest zich in het openbaar zo op de vlakte te houden, denkt Hammelburg. “In Maleisië zelf is de verontwaardiging natuurlijk net zo groot als bij ons. De media, de plaatselijke politiek, de mensen die betrokken zijn geweest, de luchtvaartmaatschappij: iedereen ging tekeer tegen die Najib Razak dat hij zich in het openbaar moest uitspreken. Dat heeft hij niet gedaan.”

Geen partij
Anderzijds scheelde het voor hem wel dat Maleisië geen partij is in de spanningen tussen Rusland en het Westen. “Daar heeft hij in feite niks mee te maken. En zo heeft hij het ook aan die rebellenleider Borodaj gepresenteerd: wij moeten dit oplossen en pas goed op, mijn land heeft met die hele kwestie niets te maken, dus dit is niet een politieke conversatie. Dat heeft hij steeds maar benadrukt”, zegt Hammelburg.

Overigens sluit hij niet uit dat ook beslissende gesprekken zijn gevoerd door diverse andere politici, zoals de Nederlandse minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken). “Maar dit is wel, denk ik, het mooiste staaltje van stille diplomatie dat we in heel lange tijd hebben gehoord.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen