Oekraine12 mei '14 07:03Aangepast op 12 mei '14 07:39

'Vernederde' bevolking Donbass wil redding uit Rusland

Auteur: Thijs Baas

Het omstreden referendum in het Oost-Oekraïense district Donetsk heeft de situatie in het land alleen maar verder in het moeras gedrukt. Dat zegt Hubert Smeets, buitenlandcommentator van NRC Handelsblad, tegen BNR.

Bijna 90 procent van de kiezers koos bij het referendum voor zelfbestuur. Het stemmen verliep behoorlijk chaotisch, meldt Smeets vanuit Donetsk. Stembiljetten werden voorgedrukt, kiezers waren niet geregistreerd en sommige mensen moesten zelfs onder druk hun stem uitbrengen. "Het referendum wordt niet erkend door de regering in Kiev, die de afgelopen dagen al duidelijk heeft gemaakt dat het met geweld zal optreden tegen 'separatisten' in het oosten van het land."

Gewapende mensen
Omgekeerd, zegt Smeets, is wel degelijk een meerderheid in het oostelijk deel van het land voorstander van zelfstandigheid voor de 'Donbass', ongeacht het allerminst vlekkeloos verlopen referendum. "We kunnen het niet alleen maar wijten aan de aanwezigheid van gewapende mensen dat zo veel mensen hier tabak hebben van de regering in Kiev en hopen dat Rusland hen zal komen redden."

Ook in de kleine steden buiten Donetsk leek de teneur dat zelfstandigheid dé oplossing is voor dit vernederde gebied. "Het is een kapot industriegebied. Men wil gered worden en terug naar de oude tijd, toen kolenmijnen nog werkten en staalarbeiders nog trotse werkers waren. Poetin probeert nog even de kaarten op de borst te houden, maar op een gegeven moment zal ook hij moeten duidelijkmaken of hij het gebied aan zijn lot overlaat of dat hij te hulp zal komen met geld, of misschien zelfs met militaire steun."

Gerelateerde artikelen