Oekraine31 jul '14 10:38

Oekraïne legt offensief in oosten dag stil

Auteur: BNR Webredactie

Oekraïne legt de aanval op de separatisten in het oosten van het land 1 dag stil. "We hebben besloten geen militaire operaties uit te voeren op deze dag van rust'', zei legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkivski. Wel behoudt het regeringsleger zich het recht voor om zichzelf te verdedigen als de rebellen aanvallen.

Oekraïne is de laatste dagen bezig met een groot offensief tegen de separatisten. Die zijn teruggedrongen tot de steden Donetsk en Loehansk en het gebied ertussenin. In die strook liggen de wrakstukken van de neergehaalde Boeing 777 van Malaysia Airlines.

Door de gevechten is het te gevaarlijk voor Nederlandse en Australische onderzoekers om naar de rampplek te gaan. Ze willen de stoffelijke overschotten daar vinden en terugbrengen.

Aan het begin van donderdagmiddag hield Oekraïne zich aan zijn pauze, zei luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad. "De terroristen vuren raketten af, maar het leger schiet niet terug. De situatie is niet veranderd, er zijn geen aanvallen van ons'', verklaarde Lysenko op een persconferentie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen