Oekraine17 nov '14 07:06

Gaat de EU Moskou verder isoleren met sancties?

Auteur: Pieter van den Akker

Russische tanks die de Oekrainse grens oversteken en Russische vliegtuigen boven NAVO-gebied. Wordt het weer tijd om de sancties tegen de Rusland aan te scherpen? Daarover praten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Brussel.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Afgelopen weekend op de G20 in Brisbane hoorde je al dat er werd gedreigd met nieuwe sancties", weet verslaggever Anke Truijen. "Moskou zou verder geïsoleerd worden als ze inderdaad doorgaan met hun steun aan separatisten. Maar het is nog maar zeer de vraag of de EU, in ieder geval de minister van Buitenlandse Zaken, de sancties vandaag verder opvoert."

Invasie
Ze legt uit: "Ze hebben toch het idee dat de sancties voor nu genoeg zijn. Dat komt ook doordat ze het woord invasie niet in de mond willen nemen. Dat betekent dat de EU  echt moet gaan handelen. Vandaar dat ze blijven zeggen dat de Russen de separatisten niet financieel mogen steunen en dat ze ermee op moeten houden. Anders worden de sancties opgevoerd. Dta is vandaag de discussie.”

Moskou isoleren
Obama liet het woord invasie wél  vallen na de top in Australië. “Maar toch ook op een heel indirecte manier”, vult Truijen aan. “Hij zei dat ze landen moeten houden aan hun internationale principes. Een daarvan is dat je niet binnenvalt in andere landen of separatisten steunt die een land willen opbreken als dat een democratisch kiessysteem heeft. Obama zei dat na afloop van de G20, maar ook hij wil nog niet aan nieuwe sancties."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen