Oekraïnereferendum 6 apr '16 11:11

Plasterk: opkomstdrempel referendum maakt stemmen ingewikkeld

Auteur: Sam de Voogt

Het stemmen op het referendum wordt nodeloos ingewikkeld gemaakt, omdat er sprake is van een opkomstdrempel. Minister Plasterk van Binnenlandse zaken wil de complexiteit bij een volgend referendum graag "eruit hebben".

Omdat het referendum niet geldig is als er minder dan 30 procent van de stemgerechtigden hun stem uitbrengt, kunnen mensen nu overwegen strategisch niet of wel te gaan stemmen. Dat maakt het stemmen extra ingewikkeld, vindt de minister. "Het heeft iets arbitrairs, dat zeggen de indieners van de wet zelf ook. Maar vandaag is niet het moment op te gaan kijken naar de spelregels, we moeten kijken naar de uitslag."

 

De minister verwacht dat het referendum de opkomstdrempel van 30 procent wel gaat halen. Over wat er daarna gebeurt, wil hij niet speculeren. "De wet schrijft voor dat we het verdrag dan moeten heroverwegen. Ik kan niet zeggen wat daaruit komt, want dan zou ik me niet aan de wet houden. Maar als de opkomst hoog is en de uitkomst helder, dan weegt dat zwaar."

Het eerste raadplegende referendum wordt door de initiatiefnemers een "zomerdingetje" genoemd. Vervelend, maar pijnlijke momenten horen bij het campagne voeren, vindt de verantwoordelijke minister. "Ik vond niet van iedereen de beweegredenen oprecht, ook niet van het ja-kamp. Dat Van Rompuy zegt dat Nederland bij een nee-stem een minder betrouwbare partner wordt, vind ik flauwekul. Lidstaten weten van elkaar dat dit kan gebeuren."

 

Plasterk gaf toe zich zo nu en dan geërgerd te hebben aan de campagne. "Ik vond de campagne soms verwarrend, de initiatiefnemers hebben rare kronkels gemaakt in hun redeneringen, maar we moeten ons houden aan de wet. Ik vind het als linkse politicus wel raar dat sommige partijen, zoals de SP, daar zomaar achteraan lopen. Dat getuigt van weinig internationale solidariteit."

Gerelateerde artikelen