Podcast Oekraïnereferendum5 apr '16 15:41

De Grote Referendum Test, deel één

Auteur: Thijs Baas

Speciaal voor iedereen die nog niet het hele associatieverdrag met Oekraïne heeft doorgeploegd voordat 'ie woensdag gaat stemmen helpen we je de komende dagen om de feiten van fabels te onderscheiden in het campagnegeweld. En dat doen we met onze eigen Europa-verslaggever Anke Truijen.

Foto: ANP
Foto: ANP

We doen dat aan de hand van stellingen. De eerste is:

"De Europese Unie wordt overspoeld met goedkope Oekraïense arbeidskrachten."
Waar of niet waar? De meeste mensen zeggen: oneens, dit is niet waar. Maar hebben ze het daarmee aan het juiste eind? Volgens Europa-verslaggever Anke Truijen wel. "Het is onderdeel van het associatieakkoord. Daarin staat iets over de toegang tot de arbeidsmarkten: lidstaten moeten het voor Oekraïners om hun arbeidsmarkt te betreden, maar de lidstaten hebben daar zelf wat over te zeggen, dus daar staat helemaal niet in dat we de deuren open moeten zetten en werkvergunningen moeten afschaffen."

 

 

"Dit verdrag levert Nederland meer geld op dan het geld kost."
Die vraag is een stuk lastiger te beantwoorden, zegt Anke Truijen. "Hier hebben we rekensommen voor nodig met heel veel verschillende factoren. Als je echt kijkt naar het associatieakkoord, kun je kijken op hoeveel financiële steun Oekraïne kan rekenen. Vanuit de EU gaat het om minimaal 11 miljard euro, maar dat is geen nieuw geld, dat komt uit potjes uit de EU-begroting. Het zijn vooral leningen van de Europese Investeringsbank." En los van het associatieverdrag is er nog een IMF-noodsteun van 17,5 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen