Ondernemen8 sep '15 19:12Aangepast op 8 sep '15 20:19

'Nederlandse startups kunnen concurreren met Silicon Valley'

Auteur: Thijs Baas

Nederland moet één groot startup-paradijs worden, als het aan ambassadeur Neelie Kroes ligt. Haar missie is een Europese top-3-plaats. Kan dat? De enige kans om het te bereiken is als we de angst om te falen laten varen en bereid zijn topsport te bedrijven, zegt Samir Saberi, mede-oprichter van StartupJuncture.

Foto: ANP
Foto: ANP

Als je de cijfers erbij pakt, zie je dat Amsterdam nog altijd een magneet is voor startups, zegt Saberi. Maar over de hele linie zit het ondernemerschap het laatste decennium flink in de lift. Hoe dat komt? "Het is nu veel meer geaccepteerd dat je mag ondernemen. Jongeren die standaard bij een corporate zouden werken, gaan nu ondernemen. Het is wel kei- en keihard werken. Ik denk dat er misschien wat aandacht besteed mag worden aan de keerzijde van de medaille, want het is niet voor iedereen weggelegd." 

 

Leiden is heel goed in biotech, Twente is vooral technologie-startups en datzelfde geldt voor Eindhoven. En zo blinkt iedere regio uit op een bepaald domein, beaamt Saberi. Toch zou het wat hem betreft onverstandig zijn om van bovenaf aan te sturen op de ontwikkeling van specifieke 'valleys. "Ik denk dat het vanzelf gaat en dat je dat aan het ecosysteem over moet laten."

Seed capital
Een bedrijf opstarten lukt overigens nauwelijks zonder seed capital, zegt Saberi. Dat is alleen al nodig om een app te maken, en zo'n 600.000 euro om een beetje inzicht te krijgen in wie je klanten zijn. "Het mooie is dat wereldwijd het verschil in 'succeskansen' niet zo groot is: zo'n 80 tot 90 procent van de startups haalt het niet. Alleen in absolute aantallen ligt het aantal startups in Sillicon Valley beduidend hoger."

Falen is nog altijd een taboe in Nederland, constateert Saberi, en dat is zonde. "Nederland is wel degelijk een startup-Walhalla. Ik durf de stelling aan dat we met bepaalde startups met Sillicon Valley kunnen concurreren. Maar het is echt op topniveau sport bedrijven. Je concurreert met de besten van de wereld, en niet alleen op het gebied van technologie, maar ook op het gebied van sales en marketing."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen