Ondernemen19 jan '16 14:19

Investeringen in start-ups blijven toenemen

Auteur: Sam de Voogt

Het afgelopen jaar werd er 128 miljard euro geïnvesteerd in start-ups, een stijging van 44 procent ten opzichte van 2014. Investeerders hopen in korte tijd veel geld te verdienen, maar er zitten ook risico's aan.

Foto ANP
Foto ANP

De stijging van het durfkapitaal blijkt uit een rapport van KPMG. Volgens het rapport nam ondanks de mooie cijfers het aantal investeringen in het laatste kwartaal van 2015 af. Oorzaak is de onzekere wereldeconomie en de problemen op de Chinese markt. Ook het vooruitzicht op een renteverhoging maakt investeerders voorzichtig.

Maar volgens Oscar Kneppers van Rockstart, een bedrijf dat start-ups begeleidt bij hun groeiproces, is het aantal investeringen in start-ups juist toegenomen. "We merken het tegenovergestelde. Investeerders stappen eerder in het groeiproces in. Het is voor start-ups juist makkelijker geworden om geld op te halen, en dat is vooral dankzij particuliere investeerders."

Verbeterd ecosysteem
Investeerders steken hun geld vooral in bedrijven die worden gedreven door innovatie, zegt Kneppers "Wij richten ons op bedrijven die als basis een technologie hebben die schaalbaar is en een wereldwijde focus hebben." Toch lopen de geldschieters flinke risico's; de stelregel is dat acht van de tien start-ups binnen drie jaar over de kop gaan. Maar daar staat wel wat tegenover, zegt Kneppers. "Als je later investeert, is het risico kleiner, maar moet je meer inleggen en krijg je er minder voor terug."

Volgens Kneppers hoef je tegenwoordig niet meer per se naar de Verenigde Staten of Azië als je als start-up succes wilt hebben. "Er zijn daar nog wel betere ecosystemen in de vorm van geld en talent, maar in Nederland is de laatste vijf jaar veel verbeterd. Er wordt meer geïnvesteerd, zowel qua bedragen als qua hoeveelheid investeringen." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen