Ondernemen11 feb '16 09:17

Nederlandse bedrijven betalen hun rekeningen steeds sneller

Auteur: Sam de Voogt

De betalingstermijn waarin Nederlandse bedrijven hun rekeningen betalen is lager dan voor de crisis, blijkt uit onderzoek van kredietbeoordelaar Graydon.

Rekeningen. Foto ANP
Rekeningen. Foto ANP

Iets meer dan 42 dagen deden Nederlandse bedrijven er in 2015 gemiddeld over om een rekening te betalen. In 2008 was dat nog 46 dagen, en daarmee was de betalingstermijn in 2015 een laagterecord. Toch is de wettelijke grens van 30 dagen nog niet in zicht.

Dat komt onder meer door de Europese richtlijn voor betalen, zegt onderzoeker Frans van den Heuvel van Graydon. "Die is 60 dagen. Maar wat je ziet is dat in de praktijk commerciele belangen door de betalingstermijn heen fietsen. Daarom accepteren bedrijven langere termijnen." Volgens Van den Heuvel is het mogelijk ook de stap naar 30 dagen nog te maken, maar dan moet er wel aandacht voor het probleem blijven. "Er zit al een tijdje een dalende lijn in."

 

Langzame betalers
De overheid staat bekend als een langzame betaler, maar volgens Van den Heuvel ligt het er maar aan om welke overheid het gaat. "Als je kijkt naar de dienstverlenende overheid - landen, gemeenten en ministeries - betaalden die het afgelopen jaar in 37 dagen, lager dus dan het landelijke gemiddelde. Maar de industriele overheid - nutsbedrijven en netbeheerders - deed er gemiddeld 56 dagen over."

De Tweede Kamer wil dat als er na 60 dagen nog niet is betaald, bedrijven dan verplicht rente moeten gaan afdragen over hun rekeningen. Een goed idee, zegt Van den Heuvel. "Ik denk dat ieder idee om de betaaltermijn terug te dringen een goede is."

Gerelateerde artikelen