Ondernemen23 dec '15 14:24

'Ook DA krijgt uitstel van betaling'

Auteur: BNR Webredactie

Voor drogisterijketen DA dreigt faillissement. De rechtbank in Amsterdam heeft DA Retailgroep uitstel van betaling verleend.

Eerder op de dag werd bekend dat ook V&D uitstel van betaling heeft gekregen, en dinsdag vroeg retailketen Macintosh, van onder meer de schoenenketens Inivito en Manfield, uitstel aan. Ook deze werd goedgekeurd. Het Zwolse DA telt 266 winkels verspreid over het hele land. Deze worden bijna allemaal gerund door franchisers, met uitzondering van zeven winkels die door DA Retailgroep zelf worden beheerd.

De directie laat in een toelichting weten ernaar te streven om de DA-winkels en DA webshop gedurende de surseance van betaling open te houden voor de klanten. Na Macintosh en V&D zou DA het derde bedrijf in twee dagen zijn dat op omvallen staat. DA telt in totaal 266 winkels verspreid over Nederland. Alle winkels worden geëxploiteerd door zelfstandige ondernemers, met uitzondering van zeven DA's die door de groep zelf worden beheerd.

De surseance betreft DA Retailgroep en Retail Shared Service Centre in Zwolle, waar het hoofdkantoor en het distributiecentrum is gevestigd. De 212 medewerkers daar blijven de komende tijd aan het werk. Het is de bedoeling dat gedurende de surseance de DA-winkels en de webshop openblijven voor de klanten.

Het is onduidelijk wat een en ander betekent voor de franchisenemers. Die zouden in de problemen kunnen komen als de aanvoer van producten stil komt te liggen. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van doordat het distributiecentrum en het servicekantoor in Zwolle operationeel blijven.

,,Het was duidelijk dat DA het moeilijk had door concurrenten zoals Kruidvat. Maar dat de zaken er zo slecht voor staan, zal ook bij de medewerkers rauw op het dak vallen,'' zegt FNV-bestuurder Iris van der Veen in een reactie.

Gerelateerde artikelen