Ondernemen23 feb '16 06:35

'Kamp moet snel aan de slag met aanpak leegstand winkels'

Auteur: Thijs Baas

Minister Kamp moet snel vaart zetten achter zijn aanpak van de winkelleegstand. Dat zegt Agnes Mulder van het CDA op BNR. De laatste maanden gaat de ene na de andere winkelketen failliet. Gisteren werd bekend dat ook Perry Sport en Aktiesport in zwaar weer zitten en uitstel van betaling hebben aangevraagd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Kamp moet daarom haast maken met de retailagenda waar hij op verzoek van de Tweede Kamer mee aan de slag is gegaan, in samenwerking met de provincies, gemeenten en Detailhandel Nederland. De overheid moet zich vooral richten op de randvoorwaarden en daarbinnen past de ambitie om de regelgeving in - voorlopig twaalf - gemeenten regelluw te maken. "We hebben daar nog geen resultaten van gezien, dus we hopen dat de minister daar echt wel vaart mee gaat maken. Dát is wat het CDA wil." 

 

Het retaillandschap verandert zo snel en de vraag volgens Mulder is hoe je je sterk kunt maken voor goede, sterke winkelstraten. "Dat is onze inzet. Veel kleine winkeliers lopen aan tegen hoge huren, dus je kunt met vastgoedeigenaren afspreken dat daar meer flexibiliteit in komt. En je hebt binnenstadmanagers die mensen met elkaar in gesprek brengen. Ik heb in mijn eigen praktijk gezien dat daar grote stappen in te zetten zijn. Niks komt vanzelf en als de markt faalt kun je als overheid randvoorwaardelijk bezig zijn. . Het moet mnooi zijn om in zo'n binnenstad je inkopen te doen.

Winkellandschap
Het heeft alles te maken met de huidige economie en veranderend winkellandschap, zegt Erik Ziengs van de VVD, en onze minister kan daar weinig verandering in brengen in weinig tijd. "Hij is de retailagenda begonnen met tips en adviezen voor verelevendiging van de binnensteden. Daar is hij nauwelijks goed en wel mee begonnen, dus dat er een tandje bij moet lijkt me wat voorbarig. Minister Kamp faciliteert ondersteuning van de retailagenda, meent Ziengs, en 31 gemeenten hebben inmiddels het bijbehorende convenant ondertekend.

Aan het eind van het jaar moeten al honderd gemeenten zich aangesloten hebben bij dat convenant. Maar dan ben je er volgens Ziengs nog niet: in de praktijk blijkt dat waar de overheid wél actie onderneemt, een heleboel partijen het laten afweten. "We zien de initiatieven overal wel naar boven komen, maar je moet kijken waar je echt het verschil moet maken. Over horecabedrijven die de zaak willen verlevendigen, met een hoekje met outlet, kleding, staat in de retailagenda geen enkele passage."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen