Ondernemen7 jan '15 07:52

'Onbegrijpelijk, die nieuwe regels voor zzp'ers met webwinkels'

Auteur: Pieter van den Akker

Internetondernemers krijgen veel meer administratieve rompslomp te verwerken. Oorzaak vormen de nieuwe btw-regels voor de verkoop van digitale diensten aan particulieren die sinds 1 januari van kracht zijn.

Foto: ANP
Foto: ANP

Femke Hogema, schrijver van van het boek Financiën voor zzp'ers, legt op BNR uit wat er is veranderd. “De btw aan particulieren in de EU werd voorheen belast in het land waar je verkocht. Als ik iets verkocht aan een particulier in Frankrijk, werd het tegen 21 procent belast. Maar sinds 1 januari wordt het belast tegen het tarief dat geldig is in het land waarin de persoon zich bevindt aan wie ik verkoop. Dus nu moet ik mijn e-book belasten tegen de Franse btw.”

75 verschillende tarieven
Wie in meerdere landen verkoopt moet dus in al die landen btw-aangifte doen. “In potentie krijg je te maken met 75 verschillende btw-tarieven”, zegt Hogema. “Zoveel tarieven zijn er in de EU.”

Het grote probleem is dat het voor de kleine (internet)ondernemers niet te behapstukken is, vreest ze. “Het wordt een ongelooflijke administratieve ballast. Er zijn honderd pagina’s met regels opgesteld door de EU en er zijn wel manier bedacht door de Belastingdienst om het te vereenvoudigen: de MOSS-regeling (Mini One Stop Shop-regeling). Maar zelfs dan wordt de administratieve last gigantisch.”

Weinig ophef: onbegrijpelijk
Hogema vindt het onbegrijpelijk dat er niet veel meer ophef is over dit onderwerp."In Engeland staat iedereen op z’n kop en zijn er petities gestart. Het is echt hot. Veel bedrijven zeggen: ik stop ermee. En in Amerika zijn er al bedrijven die niet meer aan de EU leveren, omdat het gewoon te veel administratie is.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen