Ondernemen26 mei '15 06:44Aangepast op 27 mei '15 13:23

Amsterdam bij lange na nog geen startup-walhalla

Auteur: BNR Webredactie

De universiteit van Groningen levert veel meer start-ups en geld op dan die van Amsterdam. Dit blijkt uit verschillende rapporten van het Britse onderzoeksbureau Biggar die BNR met elkaar vergeleken heeft.

Groeipotentieel startups universiteiten Amsterdam tov Groningen
Groeipotentieel startups universiteiten Amsterdam tov Groningen

Leverde de universiteit in Groningen 111 spin-offs op met een economische impact van 74,2 miljoen euro,  Amsterdam kwam niet verder dan 47 universiteits-start-ups en 38 miljoen euro. Ook wat betreft het aantal banen zijn de  wetenschappers in Groningen succesvoller dan die in Amsterdam. In Groningen leverde de spin-offs vanuit de universiteit 1237 banen op. In Amsterdam was het resultaat 537 voltijds banen.

Erik Boer, directeur van Amsterdam Centre for Entrepreneurship dat ondernemerschap bij studenten stimuleert, ziet daar twee redenen voor: “Amsterdam heeft wel heel veel  ‘schaal’ maar is geen eenheid."
 Verwaarloosd
Het tweede punt heeft met cultuur te maken, aldus Boer. “De Amsterdamse universiteiten en de medische centra hebben traditioneel een heel sterke focus op toponderzoek. Daarin doen ze het ook heel goed wereldwijd. Maar daarom wordt dit onderdeel nog wel eens verwaarloosd.”

De Groningse wethouder Joost van Keulen nodigt Amsterdam van harte uit om eens een kijkje te komen nemen. “Ik denk dat ze wel een punt hebben als ze zeggen dat de schaal wel wat tegenwerkt. Wij hebben hier één universiteit, één medisch centrum en een aantal hogescholen waarvan de Hanzehogeschool wel veruit de grootste is."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen