De innovatiebudgetten liggen sterk uiteen, zoals te verwachten hebben grote bedrijven een groter budget tot hun beschikking dan kleine bedrijven. Nederlandse ondernemers krijgen gemiddeld een 6,3 voor hun innovatiekracht. Bijna de helft van de ondernemers maakt geen gebruik van big data. Grote bedrijven en bedrijven uit de zakelijke en financiële dienstverlening hebben de meeste kennis van big data, zo blijkt uit het onderzoek.
"Weten wat er in de toekomst gaat gebeuren via veranderingen in het heden, is de sleutel om succesvol te innoveren", zo klinkt het innovatiewetje van Guus Berkhout, hoogleraar innovatie aan de TU Delft. En zo moeilijk is dat niet; vooruitzien is het devies. "Bij moderne innovatie staat voorspellen van gedrag - of dat nou gaat om machines, consumenten, politici, migranten, terroristen - helemaal bovenaan, want alleen daarmee kun je de goede investeringen maken."
Goede ontwerpen
Een bedrijf dat dat goed heeft begrepen is Tesla, meent Robert Overweg van Triple IT. Dat bedrijf stond immers aan de rand van de afgrond, maar wist er weer volledig bovenop te komen. Een kwestie van op een menselijke manier naar je product kijken en zorgen dat je goede ontwerpen toepast. Zo besloot Tesla de mogelijkheid te bieden om je auto te updaten via wifi. "Je staat op en de volgende ochtend is je auto 2 procent zuiniger. Of je haalt de autodealers uit de chain. Dat vereist out of the box-denken, maar ook aansluiten op de wens van de klant."
Een meerderheid van de ondernemers (56 procent) geeft aan zelf creatief genoeg te zijn om te innoveren. Circa één op de drie ondernemers (29 procent) ziet Nederlandse bedrijven als voorlopers op het gebied van innovatie. Circa de helft van de ondernemers (51 procent) is het oneens met de stelling dat innovatie niet aan de orde is in hun sector.
Vanavond om 7 uur hoor je vanaf de LiveWIRE Finale in Amsterdam in BNR De Nieuwe Onderneming alle resultaten over dit innovatieonderzoek van BNR. LiveWIRE is een initiatief van Shell en de Kamer van Koophandel.