Ondernemen15 feb '15 13:13Aangepast op 15 feb '15 14:44

De manager is dood, leve de zelfstandig professional!

Auteur: Thijs Baas

Nieuwe ondernemingen zullen in de toekomst uitsluitend nog ontstaan uit netwerken van zelfstandige professionals. Daarmee komt een eind aan organisaties met een hele laag managers, zegt Han Looten, ondernemer, bestuurder en boardroom consultant, in BNR ZZP Café. "Managen is uit."

Foto: ANP
Foto: ANP

De tijd dat startende ondernemers de voorbeelden van het bedrijfsleven en managers aannemen, is daarmee voorgoed voorbij, meent Looten. "Je zult steeds meer zelfstandige professionals met elkaar in netwerken verbindingen zien maken. Die zzp'er moet echt kunnen ondernemen - vanuit een visie, groter denken en zijn klanten het product of de dienst durft te bieden die nodig is. In dat netwerk van zelfstandige professionals zullen de nieuwe organisaties gaan ontstaan. De hiërarchie is weg."
 

Ondernemen is tegenwoordig inderdaad een heel ander verhaal dan een goede manager zijn, beaamt Kathleen Oerlemans, eigenaar van Flow en Businessbooster. "Je ziet dat zodra een bedrijf ontspruit en écht een bedrijf wordt, een ondernemer opeens wakker schrikt en van het ene brandje blussen naar het andere rent; 'Ik ben eigenlijk niet tevreden over mijn team, ik hou er niet genoeg geld aan over en doe ik nog wel wat ik wil?'. Die ondernemer heeft vaak onvoldoende skills en ervaring om het bedrijf in de loop der jaren door de juiste fases heen te leiden en succesvol uit te bouwen."

Imago
Het is belangrijk om jezelf geen zzp'er te noemen, maar op basis van prioriteiten naar een duidelijk doel toe te werken,, vindt Oerlemans. "Je moet echt je blik op de lange termijn houden om je business door te laten groeien. En juist dat groot durven denken lijkt in Nederland niet altijd gebruikelijk en gewenst. "Echt succesvol zijn en veel geld verdienen: aan de ene kant vinden we het heel stoer, maar aan de andere kant denken we toch op de een of andere manier dat dat toch niet helemaal voor onszelf is weggelegd."

Looten erkent dat de zzp'er nog wel moet afrekenen met de nodige vooroordelen. "Er zit verborgen werkloosheid in, het imago 'zonder personeel' geeft toch een wat negatief imago. Maar er is ook een aantal professionals dat zelfstandig en zelfsturend is en die gaan samenwerken in andere constructies. Ik denk dat er een te negatief imago op de zzp'er drukt, maar op de ondernemende zelfstandige zit een positiever label. Ik denk dat je dat veel meer moet laten zien: wat zijn nou de successen die zelfstandige ondernemers hebben gebracht?"

Bekijk hieronder de volledige aflevering van ZZP Café van 14 februari, met Han Looten en Kathleen Oerlemans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen