Ondernemen11 mrt '15 14:19Aangepast op 12 mrt '15 00:38

Boskalis sleept Fugro voor de rechter

Auteur: Eva Oude Elferink

Er gaan al langer geruchten dat baggerbedrijf Boskalis een oogje heeft op bodemonderzoeker Fugro. Nu lijkt Boskalis er echt werk van te maken: het bedrijf spant een kort geding aan tegen Fugro vanwege een beschermingsconstructie.

Het gaat om één van de constructies die Fugro kan inzetten om een ongewenste bedrijfsovername tegen te houden. Boskalis - dat 20 procent van de aandelen in het bedrijf bezit - wil via de rechter afdwingen dat tijdens de aandeelhoudersvergadering van Fugro over die constructie wordt gestemd.

"Fugro is momenteel de meest beschermde onderneming van Nederland", zegt Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging  Effectenbezitters (VEB). "Daarvoor zijn er diverse trucjes uitgehaald, bijvoorbeeld door verschillende stichtingen in het leven te roepen."

Aandeelhouders van Fugro zijn bijvoorbeeld niet echt aandeelhouders, maar hebben een certificaat van een aandeel. "In belangrijke, penibele situaties heb je daardoor eigenlijk geen stemrecht", zegt de adjunct-directeur, die dan ook voorstander is van het besluit van Boskalis naar de rechter te stappen.

De constructie waarover Boskalis (dat overigens ontkent Fugro te willen overnemen) zegt te vallen, loopt via een op Curaçao gevestigde stichting. In het geval van een vijandige overnamebod kan die stichting operationele activiteiten van het Fugro overnemen.

Constructies
Dergelijke constructies komen volgens Keyner met name voor bij ondernemingen die in problemen verkeren en een overname vrezen. "De beste bescherming die je namelijk kunt hebben tegen een vijandige overname is goed presteren. Daardoor gaat de beurskoers omhoog en wordt het te duur om dat bedrijf over te nemen."

Nu net bij Fugro valt wel het een en ander aan te merken op de resultaten en daarmee de koers: vorig jaar november was het bedrijf zo'n driekwart van zijn beurswaarde verloren. "Het lijkt erop dat ze willen dat de aandeelhouders van Fugro meer stem krijgen. Al doen ze dat denk ik niet zozeer vanuit hetzelfde principe als de VEB, maar willen ze die zeggenschap aanwenden in hun voordeel."

Gerelateerde artikelen