Ondernemen12 mrt '15 06:52Aangepast op 12 mrt '15 08:24

Voormalige top Imtech inde tientallen miljoenen met valse facturen

Auteur: Eva Oude Elferink

Voormalig Imtech-topman René van der Bruggen heeft de Duitse tak van Imtech met valse facturen gedwongen tientallen miljoenen euro's af te staan. Dat geld werd gebruikt om tekorten in Nederland te verhullen. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf en de Duitse Krant Handelsblatt.

Image

Oud-topman Van der Bruggen  zou tussen 2007 en 2012 facturen hebben laten versturen voor werkzaamheden die nooit zijn verricht. Zo factureerden de Nederlandse takken van Imtech volgens de onderzoeksjournalisten ten onrechte 8 miljoen euro aan Imtech München voor werkzaamheden in de Eemshaven.

In totaal zou de oude top van Imtech Nederland op deze manier zo'n 35 miljoen euro hebben geïncasseerd, blijkt uit een lange lijst met transacties, e-mails en verklaringen van voornamelijk Duitse bazen bij Imtech.

De frauduleuze praktijken onder van Van der Bruggen kwamen eerder al aan het licht. Het bedrijf zelf ontkent dan ook dat het gaat om nieuwe feiten: in een eigen rapport uit 2013 zou al geschreven zijn dat er onduidelijkheden waren over transacties tussen de Duitse en Nederlandse tak van Imtech. "Het is ook een oud verhaal", zegt economieredacteur Paul Laseur.

 

Rapport
Het rapport van Imtech was vooral bedoeld voor het bedrijf om zichzelf in te dekken, zegt ook Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan de universiteiten van Nyenrode en Leiden.

"Ze kiezen een juridisch geconstrueerd verhaal om enige openheid van zaken te geven, maar dit soort onderzoeksjournalistiek laat zien dat er toch wel meer aan de hand is. Bijvoorbeeld de hoogte van de bedragen, maar ook de zeer sterke vingerwijzing naar manipulatief gedrag van het bestuur."

In de kranten hekelen Duitse managers het uitblijven van stappen tegen Van der Bruggen. Laseur: "Het is hen tegen het zere been dat de topman eigenlijk zo makkelijk is weggekomen, terwijl vanwege fraudezaken in Duitsland al wel tientallen Duitse managers zijn ontslagen en sommigen zich ook moeten verantwoorden voor de rechter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen