Ondernemen11 mrt '15 07:45Aangepast op 11 mrt '15 13:15

Grote fraude bij ABN Amro in Dubai

Auteur: Eva Oude Elferink

ABN Amro heeft in januari vrijwel de gehele top van een filiaal in Dubai naar huis gestuurd vanwege grootschalige fraude. Dat onthult het Financieele Dagblad.

Het gaat om zes bankiers van de succesvolle private-bankingdesk in Dubai. Mogelijk hebben zij rijke klanten geholpen met ongeoorloofde handelstransacties door strenge regels  te omzeilen die ingesteld zijn tegen criminaliteit, witwassen en terrorismefinanciering. Vasco van der Boon, onderzoeksjournalist bij het FD:

 

Daardoor werden de transacties buiten het strenge internationale toezicht dat geldt voor handelsbankieren gehouden. Zowel toezichthouders in Dubai als in Nederland hebben een onderzoek geopend en eisen volledige openheid van zaken van ABN Amro.

Gevoelig
Voor de bank ligt de zaak extra gevoelig: Dubai geldt als een van de meest winstgevende regio’s is voor ABN. Ook zorgt het voor de nodige imagoschade aangezien de bank zichzelf graag ziet als en belangrijke speler op het gebied van internationaal vermogensbeheer en private banking.

En dan is er nog het gesteggel in de Tweede Kamer rond de beursgang van ABN Amro. Zo beklaagde topman Gerrit Zalm zich onlangs nog in een interview: "Als je permanent in staatshanden bent, dan krijg je ook dat de Kamer zich met allerlei dingen gaat bemoeien. Als wij een kantoor sluiten, krijg je daar meteen Kamervragen over."

Volgens Zalm waren er geen belemmeringen meer voor een beursgang, maar deze affaire zou nog wel eens voor nieuwe problemen kunnen zorgen. Van der Boon: "De grote vraag is nu hoe dit heeft kunnen gebeuren buiten het zicht van de interne controleurs en raad van bestuur van de staatsbank om."

Kommaneukers
Een verklaring zou kunnen zijn dat bankiers zich ver van het hoofdkantoor aan de Zuidas bevonden, zegt de onderzoeksjournalist. "Misschien zijn ze zo een beetje los gezongen geraakt van al die kommaneukers in Nederland. En ze waren succesvol. Ze sleepten de ene grote klant na de andere binnen. Prijswinnaars ga je als hoofdkantoor niet zo snel het vuur aan de schenen leggen."

Maar misschien is het probleem ook wel groter, zegt Van der Boon. "Misschien is er wel een systematisch gat in de interne controle bij ABN op het naleven van de witwasregels en de anti-terrorismeregels."

Kamervragen
Het CDA en de SP willen dan ook Kamervragen stellen aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. "Ik wil weten of dit een groot of klein probleem bij de bank is en of er nog meer van dit soort problemen spelen.Want kennelijk wordt er onvoldoende intern toezicht gehouden bij de bank", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

 

Ook SP-Kamerlid Arnold Merkies zegt geschrokken te zijn.

Mocht deze affaire groter blijken dan alleen Dubai, dan zou dat de aanstaande beursgang van ABN Amro kunnen frustreren. Omtzigt: "Het zal investeerders in ieder geval wel afschrikken. de boetes op fraude zijn zo hoog dat het je hele marktwaarde teniet kan doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen