Ondernemen12 mrt '15 14:08

Griekse O.M. sleept Siemens opnieuw voor de rechter

Auteur: Eva Oude Elferink

Een oude smeergeldaffaire rond Siemens wordt opnieuw voor de rechter gebracht. Tientallen medewerkers onder wie 12 Duitsers moeten verantwoording afleggen over een omkoping waarmee 70 miljoen euro is gemoeid.

In totaal gaat het om 64 personen die voor de rechter moeten verschijnen. Aanleiding is een affaire uit 1997 waarbij het Duitse Siemens tientallen miljoen euro smeergeld zou hebben betaald aan de Griekse telecomprovider OTE. De zaak is nieuw, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. Er zijn ook al mensen voor veroordeeld.

Daarmee lijkt de verharding tussen Griekenland en Duitsland zich ook buiten Brussel voort te zetten, zegt Marseille. "Het gevoel dat in de Duitse media overheerst, is dat Siemens er met de haren bij wordt gesleept om een heel andere rekening te vereffenen."

Verrassing
Siemens zelf laat in een verklaring duidelijk merken verrast te zijn door de aanklacht. Het technologiebedrijf laat weten 'officieel niets te kunnen zeggen' omdat ze nu onder de rechter zijn, maar voegt daar aan toe dat ze er bij Siemens vanuit gingen dat deze zaak was afgehandeld.

Het Griekse O.M. spreekt tegen dat deze zaak te maken heeft met de politieke spanningen tussen beide landen. Nieuw onderzoek naar de smeergeldaffaire zou voldoende aanleiding hebben gegeven voor verdere vervolging. "Maar wat op de achtergrond zeker meespeelt, is dat een Griekse chef van Siemens door de Duitsers niet wordt uitgeleverd", zegt Marseille.

"Deze man wordt in Griekenland gezocht, maar de Duitsers hebben gezegd niet mee te willen werken. Je merkt aan alle kanten dus wel degelijk dat de Grieken en de Duitsers steeds harder op elkaar aan het inhakken zijn en dat dit daar ook zeker een rol in speelt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen