Ondernemen14 mrt '15 14:31

SER-lid Maessen pleit voor eigen politieke partij voor zzp'ers

Auteur: Thijs Baas

Een eigen politieke partij voor zzp'ers kan het politieke besef over de veranderende positie van ondernemerschap in de economie verbeteren. Dat zegt Denis Maessen, voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers en SER-lid, in BNR ZZP Café. "Dat is deze week nog aan de orde gekomen. Als je voldoende leden hebt, kun je met elkaar een politieke partij gericht op de zzp'er starten. Waarom niet?"

Denis Maessen
Denis Maessen

Het rapport over de toekomst van de zzp'er dat in december al klaar zou zijn, wordt over de Provinciale Statenverkiezingen heen getild. De urgentie om iets met het onderwerp te doen lijkt afwezig in Den Haag, erkent ook Chris Aalberts, docent politieke communicatie aan de Erasmus Universiteit. Maar dat zegt volgens hem ook iets over het belang dat zzp'ers zelf aan het rapport hechten. "Als je dat rapport voor de verkiezingen uitbrengt, krijg je meer provinciale politici die iets aardigs over zzp'ers gaan zeggen, terwijl ze daar niet over gaan."

 

Maar Maessen wil de belangen van zzp'ers zo snel mogelijk bij politici tussen de oren krijgen. Hij pleit voor behoud van de zelfstandigenaftrek en de zzp'er moet wat hem betreft meer gezien worden als een wezenlijk onderdeel van de open economie van Nederland. "Als het kabinet geen beleid weet te bouwen, gaan we met de lijn door zoals die nu loopt. Zzp'ers, let op wat er gebeurt en verbind je met partijen die jou kunnen vertegenwoordigen. Als we dat doen kunnen we samen een punt maken, dat is enorm belangrijk."

Volgens onderzoek van ZZP Barometer is liefst 90 procent van de zzp'ers van plan te gaan stemmen bij de komende verkiezingen voor Provinciale Staten. D66 en VVD blijven favoriet, al lijkt de opmars van D66 onder zelfstandigen enigszins tot stilstand gebracht. Begrijpelijk, zegt Aalberts. "Er zijn 1 miljoen zzp-kiezers die worden geconfronteerd met politieke partijen die geen duidelijke standpunten hebben over zzp. Bij D66 zou je verwachten dat er voldoende vlotte types zijn om daar een verhaal over te maken. Zzp'ers prikkelen die partijen kennelijk niet om dat te agenderen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen