Ondernemen9 dec '14 08:30Aangepast op 9 dec '14 09:09

Old boys network steeds minder populair in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De rol van de elite in Nederland als voortrekker van de samenleving wordt steeds kleiner. En ook het old boys network lijkt kleiner te worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Image

 

Dat zegt onderzoeker Joep de Hart van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Oude Athene
"Er hebben natuurlijk altijd elites bestaan. Van het oude Athene tot het hedendaagse Den Haag heb je altijd mensen die er qua rijkdom, talent en macht bovenuit steken. Maar wat heel erg van deze tijd lijkt, is de zure toon, de boosheid, die er een beetje in geslopen is. Een flink deel van de bevolking ziet de kloof tussen zichzelf en de elite steeds groter worden."

Minder elitair
Anderzijds wordt de invloed kleiner, vervolgt De Hart. "Voor een deel heeft dat te maken met allerlei schandalen die er de afgelopen jaren zijn geweest: zelfverrijking bij banken en woningcorporaties bijvoorbeeld. Maar er spelen ook andere dingen. Het old boys network is wat opengebroken en is wat minder elitair geworden. Ook de media zitten er veel dichter op en zijn veel kritischer geworden. Denk ook aan de social media: internet speelt een steeds belangrijkere rol. En burgers worden ook steeds kritischer en assertiever."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen