Ondernemen14 dec '15 17:23

Buitenlandse start-ups langer welkom in Nederland

Auteur: Sam de Voogt

Buitenlandse start-ups krijgen voortaan langer de tijd om zich te bewijzen in Nederland. Tot nu toe kregen ze daarvoor een jaar de tijd, maar dat vanaf volgend jaar verlengd tot drie jaar.

Buitenlanders die voor start-ups werken kunnen een start-up visum krijgen. Grote steden, waaronder Amsterdam, willen de buitenlandse start-ups graag aantrekken omdat ze talent met zich meebrengen. De Amsterdamse wethouder van Economische Zaken Kajsa Ollongren (D66) is dan ook blij met het nieuws. "Dit is echt heel belangrijk voor een stad als Amsterdam, dat zich zo internationaal op de kaart kan zetten. Alle grote steden doet dit."

Nieuwe Google's en Booking.com's
Volgens Ollongren zijn start-ups van nu de "groeiers van de toekomst". "Dat worden de nieuwe Google's en Booking.com's." Overigens zijn zowel kleine als grote start-ups welkom in de hoofdstad. Ze noemt de oude periode van het start-up visum, een jaar, "erg kort". "Ze krijgen nu meer tijd om zich te vestigen en te groeien."

De wethouder stelt dat de komst van buitenlandse start-ups niet ten koste zal gaan van hun Nederlandse evenknieën. "Het kan allebei. Bovendien kunnen buitenlandse bedrijven Amsterdammers aannemen, en hebben Nederlandse start-ups ook talent uit het buitenland nodig."

Coderen op school
Voor Amsterdam betekent de komst van buitenlandse start-ups dat er "veel te doen in de stad", zegt Ollongren. "Dat begint op scholen, waar kinderen leren coderen, of de komst van een school voor omscholing, waar mensen leren programmeren. Zo kunnen ze sneller weer de arbeidsmarkt op." Daartegenover staat voor buitenlandse start-ups dat ze vanuit Nederland de Europese markt kunnen betreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen