Ondernemen17 aug '16 06:46Aangepast op 18 sep '17 09:43

Thuiswerkende zzp’ers mogen huurkosten gewoon aftrekken

Auteur: BNR Webredactie

Goed nieuws voor thuiswerkende zzp’ers met een huurhuis: je mag de huurkosten gewoon aftrekken van de winst. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Het huurrecht is volgens het arrest een vermogensrecht, dat je tot het ondernemersvermogen mag rekenen. Dat betekent fiscaal heel goed nieuws voor zzp’ers. Voor ondernemers met een eigen koophuis kon dit al onder bepaalde voorwaarden, maar ook mensen met een huurhuis kunnen nu de volledige huur aftrekken. Daar staat wel tegenover dat ondernemers een klein deel moeten bijtellen als privégebruik, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die thuiswerkende zzp’ers uit deze uitspraak kunnen halen.

Open

Lees ook: 'Huur aftrekken zzp'ers blijkt complexer'

De uitspraak geldt met terugwerkende kracht, zegt Arjo van Eijsden van EY, mits het betreffende jaar nog 'open' staat. 'Dus de aanslag moet nog niet geregeld zijn of je moet nog bezwaar kunnen maken tegen de aanslag inkomstenbelasting. Alle zzp'ers die nog aangifte moeten doen of bij wie het nog lopende is, kunnen gewoon een beroep doen op deze uitspraak en in hun aangifte de huurkosten alsnog aftrekken. Voor zover ze dat niet gedaan hebben, maar er nog discussie bestaat over hun aanslagregeling, kunnen ze alsnog een wijziging van hun aangifte opnemen.'

De zzp'er moet overigens wel vanuit het huurhuis werkzaamheden verrichten voor hun onderneming, benadrukt Van Eijsden. Het is lastig om nu vast te stellen hoeveel zzp'ers uiteindelijk profiteren van de uitspraak, zegt hij. Tegenover deze voordelen staat wel een bijtelling voor het privégebruik van de woning.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen