Ondernemen24 aug '16 17:13Aangepast op 24 aug '16 17:44

België wil weer aantrekkelijk worden voor bedrijven

Auteur: Bastiaan Kleinjan

België wil de belastingen voor bedrijven flink verlagen. De vennootschapsbelasting moet in 2020 van 34 naar 20 procent worden bijgesteld. Dat staat in uitgelekte plannen van de Belgische regering.

Foto: HH / Paul van Riel.
Foto: HH / Paul van Riel.

De zuiderburen willen hiermee aantrekkelijker worden voor bedrijven. Volgens Paul de Grauwe, hoogleraar internationale economie aan de KU Leuven, past dit in een beweging die door heel Europa te zien is. ‘Landen verlagen de vennootschapsbelasting steeds vaker om buitenlandse investeerders aan te trekken.’

Maatregel heeft weinig nut
Er is een fiscale concurrentiestrijd gaande tussen landen in Europa, maar die is niet altijd even zinvol. ‘Vanuit het standpunt van een individueel land is zo’n besluit wel te begrijpen’, vertelt De Grauwe. ‘Maar wanneer je het gehele plaatje bekijkt, is dat veel minder zinvol. Als iedereen de vennootschapsbelasting verlaagd, heeft zo’n maatregel op den duur helemaal geen effect meer’, vervolgt hij.

Voor de Belgische staatskas heeft de lagere vennootschapsbelasting overigens weinig gevolgen. ‘Ze compenseren dat door ingrepen in de belastingaftrek. Ze schaffen een aantal aftrekposten af. Maar dan is het nog maar voor een deel gedekt. Waar ze het andere deel mee compenseren is nog niet duidelijk’, besluit De Grauwe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen